24
Thu, Sep

U svijetu

Sjeverno od Fidžija nalazi se netaknuta modra oaza s tek jednim hotelom i odličnim ostrvskim specijalitetima...

Sjeverno od Fidžija nalazi se netaknuta modra oaza s tek jednim hotelom i odličnim ostrvskim specijalitetima...

tuvalutuval2Tuvalu je idealna destinacija za one koji izbjegavaju dobro utabane puteve masovnog turizma. Državicu koja se prostire na devet ostrva  ukupne veličine 26 četvornih kilometara (nešto manje od Kornata) godišnje posjeti oko 2000 registriranih posjetioca.

Nalazi se sjeverno od Fidžija, na pola puta između Havaja i Australije, što komplicira putovanje.

Nakon dugog ljeta iznad nepreglednog okeana ukazuju se atoli načičkani palmama, a najveći je među njima Fongafale veličine 2,8 četvornih kilometara. Turisti dolaze Fiji Airlinesom iz Suve, a smještaj traže u jedinom hotelu na ostrvu, motelu ili privatnom porodičnom smještaju.

tuvalu3tuvalu1

Hrana je jeftina, a restorani poslužuju ostrvske i kineske specijalitete. 

Ponuda zavisi o namirnicama koje pristižu brodom. Među ostrvima nema letova, ali organiziraju se izleti brodom koji prema željama gostiju uključuju i ronjenje.

Odlučite li se otputovati u Tuvalu, zabavu možete potražiti u jednom od tri noćna kluba koja su otvorena tri dana u nedjelji.

No poželite li posjetiti skriveni raj u Tihom okeanu morat ćete se požuriti jer se nalazi na popisu najugroženijih oostrva koji bi zbog klimatskih promjena i dizanja razine vode mogao uskoro iščeznuti.

Punkufer