29
Fri, Mar

U svijetu

 

Na sjeveru Evrope su zeleni krovovi postali deo tradicije ali su i u današnje vrijeme česti u projektima urbanista, građevinara i arhitekata. 

 

Na sjeveru Evrope su zeleni krovovi postali deo tradicije ali su i u današnje vrijeme česti u projektima urbanista, građevinara i arhitekata. 


zeleni krovovi8zeleni krovovi13Širom Skandinavije se mogu vidjeti stotinama godina stare kuće prekrivene travnatim krovovima. Neki su svijetlo-zeleni i izgledaju skoro baršunasto, a drugi su boje zlata i izgledaju kao da na njima raste pšenica ili zob. Većina je prekrivena travom i cvijećem, a mogu se vidjeti i neki na kojima raste nisko drveće.

Zeleni krovovi su krovne površine koje su djelimično ili potpuno prekrivene vegetacijom koja se nalazi iznad sloja vodootporne membrane. 

zeleni krovovi12zeleni krovovi9Prednosti zelenih krova su brojne. Naime, oni ne samo da lijepo izgledaju, već nude i brojne socijalne, ekološke i finansijske pogodnosti. Oni su dosta teški pa pomažu da se kuća stabilizuje, upijaju kišu, odlična su izolacija i smanjuju troškove grejanja i hlađenja, prostor su za uzgoj raznog bilja, vazduh unutar kuće čine kvalitetnijim, dugotrajni su...

zeleni krovovi17zeleni krovovi7U vrijeme Vikinga i tokom srednjeg vijeka većina kuća se zidala od drveta, krov se izrađivao od kore breze, i po pravilu prekrivao travom. Pojavom gvožđa i drugih savremenih materijala, travnati krovovi gube na popularnosti.

Sada se stanovnici sjevera Evrope trude da sačuvaju svoju tradiciju zelenih krovova, pa se i povećao broj zainteresovanim ljudi koji ih postavljaju na kuće, vikendice i kolibe. Mnoge kulturne institucije i komercijalne zgrade su zelene krovove integrisale u svoj dizajn kao alternativu savremenim građevinskim materijalima. 

Od 2000. godine Skandinavsko udruženje za zelene krovove dodeljuje godišnje nagrade za najbolji projekat zelenog krova.

 

Nemate pravo da postavite komentar