20
Sat, Apr

U svijetu

 

Letjelica NASA koja se nalazi u orbiti oko Jupitera počela je da šalje podatke i fotografije Velike crvene pjege, dok leti iznad ogromne gasovite planetarne oluje koja vjekovima fascinira posmatrače sa Zemlje.

 

Letjelica NASA koja se nalazi u orbiti oko Jupitera počela je da šalje podatke i fotografije Velike crvene pjege, dok leti iznad ogromne gasovite planetarne oluje koja vjekovima fascinira posmatrače sa Zemlje.

eba2b9ee2b03c0260a2ec6a711ead6771Letjelica Juno ove sedmice se najviše približila najpoznatijem obilježju Jupitera, dok je prolazila na visini od 9.000 km iznad oblaka ogromnog crvenkastog ciklona.

Podaci koje je Juno snimio svojim kamerama i nizom drugih instrumenata danima će se slati naučnicima u istraživačkom centru Jet Propulsion Laboratory (JPL) u kalifornijskoj Pasadeni, gdje se nalazi sjedište misije. Trebaće vremena kako bi se svi ti podaci analizirali.

2Naučnici se nadaju da će misija Juna pomoći u otkrivanju preostalih tajni Velike crvene pjege - koje sile pokreću tu planetarnu oluju, koliko dugo postoji, koliko duboko zahvata niže dijelove Jupiterove atmosfere i zašto se čini da postepeno nestaje, prenosi agencija Rojters.

3Astronomi se takođe nadaju da bi bolje razumijevanje Velike crvene pjege moglo da baci novo svjetlo na pitanja strukture, mehanike i formiranja samoga Jupitera.

"Ova oluja je veća od planete Zemlje. Tamo je već stotinama godina. Želimo da znamo šta je pokreće", rekao je Stiv Levin iz JPL-a, vodeći naučnik u misiji Juno.

53eef6560f7a9289047f91ad713752e05a69953c07c1f995f742b1c439054a76Kako je dodao smatra se da Veliku crvenu pjegu pokreće energija koja dolazi iz unutrašnjosti planeta u kombinaciji sa rotacijom, ali precizni mehanizmi nisu poznati.

Velika crvena pjega je najveća poznata oluja u Sunčevu sistemu, prečnika oko 16.000 kilometara sa vjetrovima koji na ivicama duvaju brzinom od više stotina kilometara na sat.

Pjega je sa Zemlje primijećena teleskopima prije više od 350 godina, a od 1830. se posmatra. Nekada dovoljno široka da "proguta" tri planeta veličine Zemlje, slavna Jupiterova crvena oluja smanjuje se u posljednjih stotinu godina i mogla bi potpuno da nestane.







 

Nemate pravo da postavite komentar