25
Thu, Apr

U svijetu

 

Daleko na Arktiku leži pusto, izolovano i neplodno ostrvo Hans.

 

Daleko na Arktiku leži pusto, izolovano i neplodno ostrvo Hans.

Međutim, to ostrvo je veoma bitno i za Dansku i za Kanadu, toliko da se oko njega već bezmalo čitav vijek "lome koplja" dvije države.

Ostrvo nije naseljeno, ne poseduje vegetaciju ni prirodne resurse, ali je ipak trn u oku i jednoj i drugoj državi.

Od ranih tridesetih godina prošlog vijeka ovo stijena-ostrvo glavni je faktor neslaganja dve zemlje. Ostrvo, dužine 1.3 km i širine 1.2 km, nalazi se u sredini 35.5 km širokog Nersovog prolaza, koji razdvaja Grenland, autonomnu teritoriju Danske od Kanade.

Po međunarodnom zakonu, sve države imaju pravo da zahtijevaju teritoriju koja je 12 milja od njihove obale. Hans ostrvo se tehnički nalazi i u danskim i u kanadskim vodama. Po međunarodnom sudu pravde Lige naroda ostrvo pripada Danskoj od 1933. godine. Međutim, kako se Liga raspala i zamijenjena je Ujedinjenim nacijama, ostalo je otvoreno pitanje ko vlada ovim ostrvom. Ubrzo nakon toga prestale su rasprave o ostrvu, jer je počeo II svjetski rat, pa Hladni rat. Ali 1984. godine, situacija se opet rasplamsala.

Ostrvo je 1984.godine posetio ministar Grenlanda i postavio dansku zastavu rekavši: "Dobro došli na dansko ostrvo". Tom prilikom on je držao bocu viskija u rukama. I od tada Kanada i Danska vode takozvani "viski rat" oko Hans ostrva.

- Kada Danska vojska dođe na ostrvo ostavlja bocu viskija, a kad dođe kanadska ostavljaju bocu svog najpoznatijeg viskija "Kanadski klub" - ističe danski ambasador u SAD, Piter Džensen.

Budući plan je da se teritorija podijeli, i da obe države upravljaju ovim ostrvom.

Pošto nisu uspjele da se dogovore kome pripada ovo ostrvo, Danska i Kanada su se 2005. sporazumjele oko toga da nijedna strana neće posjećivati Hans bez najave.

Iako spor oko gole stijene nadomak Grenlanda na prvi pogled djeluje čudno ili smiješno, strateški gledano Hans ima ogroman potencijal. Razlog tome leži u činjenici da se usljed globalnog zagrijevanja i topljena leda otvaraju novi plovni putevi u tom selu svijeta, kao i nove mogućnosti za industrijski ribolov.

Ipak, bez obzira na raloze za ova neslaganja, svijet zbog jedne stvari mora da "skine kapu" Dancima i Kanađanima - njihov "alkoholni rat" do sada nije odnio nijednu žrtvu, a vjerovatno je oraspoložio one koji su u njemu učestvovali.

Nemate pravo da postavite komentar