20
Sat, Apr

U svijetu

Poznat u cijelom svijetu, jedan je od najlepših kraljevskih parkova cvijeća.

Poznat u cijelom svijetu, jedan je od najlepših kraljevskih parkova cvijeća.

KeukenhofKeukenhof 2U prvom redu je prepoznatljiv po svojim poljima lala na kojima raste preko 7 miliona cvjetova i retkih hibrida. 

Smješten je gotovo na samoj obali, između Amsterdama i Haga u malenom gradu Lasse. Zauzima površinu od 32 hektara i preliva se u svim zamislivim i nezamislivim nijansama jesenjih boja. Svu ljepotu ambijenta dopunjuju stara, mnogovekovna stabla, živopisni sprudovi, kanali, vodopadi i fontane. 

Park je osnovan 1949. godine i ubrzo je postao cvjetni raj Holandije i omiljeno mjesto uživanja kraljevske porodice ali i stranaca.

Keukenhof 3Keukenhof 4

Nerazdvojno je povezan sa imenom grofice Van Bajden.

U XV vijeku se tu nalazilo njeno imanje, na kom je gajila začinsko bilje za dvorsku kuhinju.

Inače, lale su stigle u Holandiju iz Otomanskog carstva, današnje Turske, tokom XVI veka. Kasnije, godine 1857. u Holandiji je donijeto rešenje o nadgledanju trgovine cvijećem.

Keukenhof 5Keukenhof 44Počele su da se gaje namjenski, ne samo lale već i narcisi, hijacinte, frezije i drugo lukovičasto cvijeće. Na taj način su stvorene hiljade cvjetnih ornamenata koji su kasnije poslužili za stvaranje veličanstvenih parkova, a sečeno cvijeće je počelo da se izvozi. 

Park se svake godine iznova tematski uređuje, a ovogodišnje uređenje parka je posvećeno holandskom dizajnu.

Bez obzira na odabranu temu, kada se budete našli u ovom parku, gdje god budete pogledali, pred vama će biti cvjetni prizor.

Boravak u ovom parku predstavlja neopisiv doživljaj za posjetioce svih uzrasta. Ovo živopisno mjesto je otvoreno samo osam nedjelja godišnje (ove godine od 23. marta do 21. maja), a za to vrijeme ga poseti oko 800.000 posjetilaca. Nema sumnje, ovo je najbolje mjesto za uživanje u holandskim lalama.

Dnevna doza geografije

 

Nemate pravo da postavite komentar