25
Thu, Apr

U svijetu

Duže od 400 godina trgovina ugljem bila je popularna u blizini mjesta Skinsjateberg u Švedskoj.

Duže od 400 godina trgovina ugljem bila je popularna u blizini mjesta Skinsjateberg u Švedskoj.

hotel5hotel 1Tokom ove tradicije, koja je izumrla sredinom prošlog vijeka, lokalno stanovništvo je spaljivalo ugalj za potrebe industrije gvožđa i pravili su domove od rustičnih koliba.

U nastojanju da se prisjeti skoro pa zaboravljenog načina života, lokalna zajednica je 1996. sagradila 12 malih ugljenih koliba samo od blata i trave.

hotel 3hotel 4Andreas Alse, vlasnik Kolarbin eko-brvnara, iznajmljuje ove kolibice zainteresovanima koji bi da iskuse način života svojih predaka. Svaka od koliba, koje su izgrađene u šumovitim brdima, posjeduje dva kreveta i kamin. Toalet i sauna nalaze se kod obližnjeg jezera.

Iako ove brvnare nemaju ni struju niti vodu a za osvjetljenje koriste uljane lampe, sve nadoknađuju neodoljivim izgledom koji odiše jednostavnošću i udobnim ambijentom. Gosti uče kako da sami sjeku drva, upale vatru, sakupe vodu za piće i da se kupaju u jezeru.

Ipak, ako vam se ova atrakcija čini predalekom i neostvarivom, mogli biste da barem na kratko odete makar na selo i podsjetite se kako je to živjeti bez svih blagodeti modernog svijeta. Obećavamo, uživaćete!

 

Nemate pravo da postavite komentar