19
Fri, Apr

Aktuelno

Kako su izjavili za radio Gacko Volonterski tim planinarskog društva „Volujak“ iz Gacka predvođen predsjednikom Radošem Miloševićem i Daliborom Šušićem (Ćirom) nedavno je u potpunosti završio feratu na planini Kuk u dužini od 830 metara, što je čini najdužom u BiH.

Kako su izjavili za radio Gacko Volonterski tim planinarskog društva „Volujak“ iz Gacka predvođen predsjednikom Radošem Miloševićem i Daliborom Šušićem (Ćirom) nedavno je u potpunosti završio feratu na planini Kuk u dužini od 830 metara, što je čini najdužom u BiH.

Ferata KukFinansijski podržani od USID Foundation sa 33 000KM i volonterski dobro naoružani završili su,kako navode, poduhvat vrijedan divljenja regiona i šire. Ostala sredstva crpili su iz vlastitog budžeta.

Podrška je stizala iz Republike Srpske, BiH i inostranstva, kao i riječi zahvalnosti. Konkretno, na terenu im je pomogao planinar iz Banja Luke, njihov prijatelj Zoran Pjanić, kao i sestre Nada i Jelena Jovović iz PD „Volujak“ Gacko i ostali planinari.

Najteža ferata nalazi se na mostarskom Veležu, a najatraktivnija na Romaniji, dok se na Durmitoru nalazi jedna kraća, kaže Milošević za radio Gacko. Prema njegovim riječima ferata na planini Kuk će biti najduža, a pritom prihvatljiva za „obične“ ljude, kojima je bitno samo da imaju solidnu kondiciju  i nemaju straha. Sve ostalo-obuka, je na plećima iskusnih planinara iz Gacka, koji su spremni da pomognu.

Osim Planinarskog doma u Papinom dolu čija su vrata za posjetioce otvorena 2012.godine, ferata otvara vrata prirode, na planini koja je ugniježđena između Volujaka i Lebršnika.

Ferata kuk2Zanimljiv položaj planine Kuk je karta za turiste iz Evrope, željne čiste prirode. Pogled sa vrha na dolinu Sutjeske, Zelengoru, planinu Prenj ostavlja bez daha, kažu ljubitelji prirode koji vrijedno rade više decenija na otkrivanju ovog blaga.

Podsjeća da su prve ferate (odnosno tzv.željezni putevi) napravljene na Dolomitima početkom Prvog svjetskog rata i one su i dalje najposjećenije na ovim prostorima.U pitanju su sigurne i obezbijeđene staze, a ova naša vas vodi do vrha Kuka na 1857 metara nadmorske visine.

U Planinarskom društvu „Volujak“ ističu da su u poslednjih desetak godina završavali markiranje planinskih staza (preko 60 km). Kako navode, sve to i domaćinska usluga u Planinarskom domu, doprinijeli su sve većem interesovanju stranaca za ove prostore.

Ferata Kuk4Planinari imaju čeličnu volju koju će, nadaju se u budućnosti prenijeti i na Gačane koji još nisu prepoznali čari domaćih planina.

Planinari PD Volujka svečano otvaranje ferate planiraju na proljeće naredne godine, a za zimu su u planu usponi na planine Maglić, Volujak i na neke druge. Kako su kazali na kraju intervjua, akcenat u narednom periodu staviće na podmladak PD „Volujak“ Gacko.

R.D.

Izvor i foto: Radio Gacko

Naslovna fotografija: Planinarsko društvo Volujak

Nemate pravo da postavite komentar