23
Tue, Apr

U svijetu

Biljke na dnu ovog jezera proizvode vrlo zapaljivi gas metan.

Biljke na dnu ovog jezera proizvode vrlo zapaljivi gas metan.

Abraham Kanada1Abraham Kanada2Abraham jezero je veštačko jezero u zapadnom delu kanadske provincije Alberta. Nastalo je gradnjom brane 1972. kojom je pregrađena reka Severni Saskačevan u gornjem delu njenog toka. Ovo jezero ima ukupnu površinu od 53.7 km².

Svoje ime duguje lokalnom istraživaču Sailasu Abrahamu, koji je istraživao područje o kojem govorimo. Odlikuje se izrazito plavom bojom vode karakterističnom za glacijalna jezera, a boja je posledica hemijskog sastava stena u toj regiji.

Abraham Kanada5Abraham Kanada3Abraham KanadaJezero je među fotografima poznato po neobičnom fenomenu zamrznutih mehurića zarobljenih ispod površine.

Biljke na dnu jezera proizvode vrlo zapaljivi gas metan. Ovaj gas ispuštaju bakterije nakon ishrane organskom materijom i potpuno je bezopasan sam po sebi, ali može da eksplodira ako dođe u dodir sa plamenom. Mehurići metana leti jednostavno stižu do površine i pucaju, a zimi se približavaju površini jezera gde je temperatura niža, smrzavaju se i talože jedan ispod drugog.

Otapanje permafrosta uzrokovano klimatskim promenama znači otpuštanje više metana u atmosferu, a to je činjenica koja zabrinjava klimatologe budući da je metan mnogo opasniji gas od ugljen dioksida.

 

Nemate pravo da postavite komentar