26
Fri, Apr

U svijetu

Ovo je jedino ,,srce ostrvo” na tlu Evrope.

Ovo je jedino ,,srce ostrvo” na tlu Evrope.

Galesnjak1Galesnjak3Ostrvo Galešnjak u zadarskom arhipelagu postalo je svjetska atrakcija zahvaljujući svom srcolikom obliku, a 2009. godine mu je popularnost još više porasla, nakon što je za Google Earth snimljeno iz vazduha.

Ostrvo možda nije toliko impresivno kada ga posmatrate sa kopna ili iz vode, ali kada ga vidite iz vazduha, to je već druga priča.

Smješteno između ostrva Pašman i mjesta Turanj, ovo ostrvo nesvakidašnjeg izgleda postalo je hit destinacija za mnoge zaljubljene parove. Prve tragove pomena ostrva nalazimo već 1177. godine kad je ovde bio usidren papa Aleksandar III na putu prema Veneciji, iako su arheološka istraživanja zadarskog sveučilišta pronašla tragove još iz ilirskih vremena.

Galesnjak2GalesnjakOstrvo, površine oko 130 ari, danas je u privatnom vlasništvu porodice Jureški. Ostrvce je nenastanjeno, a parovi ga iznajmljuju za svoj romantičan bijeg od civilizacije i jedno je od 4 ostrva na svijetu za koje je definitivno otkriveno da imaju savršeni oblik srca. Ovo je jedino ,,srce ostrvo” na tlu Evrope.

Takođe, zahvaljujući novinaru i putopiscu Huffington Posta, Kenu Jenningsu, dobilo je titulu najslađeg ostrva na svijetu.

 

Nemate pravo da postavite komentar