21
Tue, Mar

U svijetu

 

Američki književnik Jack London je tvrdio da se Haleakala, veliki krater na istoku havajskog ostrva Mauija, ne može opisati – on se mora vidjeti.

 

Američki književnik Jack London je tvrdio da se Haleakala, veliki krater na istoku havajskog ostrva Mauija, ne može opisati – on se mora vidjeti.

HaleakalaHaleakala1I na to je dodao: “Haleakala svojom ljepotom šalje ljudskoj duši neobičnu poruku koju niko treći ne može prenijeti.”

Haleakala se uzdiže na nadmorsku visinu od 3.055 metara, a sam vrh se nalazi iznad oblaka koji okružuju Maui, drugo po veličini havajsk ostrvo. Krater ovog vulkana je širok oko 11 km, dok njegovo dno zauzima površinu od oko 50 kvadratnih km. Na samom krateru se mogu pronaći područja šume, pustinje, livade, pa čak i jezera. Dijelovi koji podsjećaju na pustinju prekriveni su pijeskom raznih boja – od čokoladno smeđe, pa sve do svijetle bež, a sve je ovo prošarano slojevima sivog i tamno crvenog pepela.

Haleakala na polinezijskom jeziku znači “Kuća Sunca”, a da bi se ovo ime shvatilo, potrebno je poznavati legendu koja je među ostrvljanima i dan danas živa.

Haleakala2Haleakala4Za ostrvljane, Haleakala, krater koji se nalazi iznad oblaka, bio je oduvijek sveto mjesto. Tu su prinosili žrtve Bogu i sahranjivali svoje poglavice. Pored toga, ovaj vulkanski krater je dom i najpoznatije legende na ostrvu:

Prema legendi, nekada je Sunce tako brzo prolazilo iznad Havaja da nikada nije bilo dovoljno vremena da se osuši marama koju bi božica Hina, majka boga Mauija, tog dana napravila od kore drveta i obojila u dugine boje.  Kada je jednog dana čuo kako se njegova majka žali na Sunce, Maui, poznat kao varalica, osmislio je lukav plan.

Ispleo je veliko uže od kokosovih vlakana i te noći otišao na vrh vulkana gdje je odlučio da napravi zasjedu. Čim su se ujutro pojavile prve zrake Sunca, Maui  je na njih bacio uže i dovukao Sunce u ponor dubok 1000 metara.  Nakon toga, Maui je držao Sunce u zatočeništvu sve dok ono konačno nije obećalo da će ubuduće sporije prelaziti nebom.

Krater u kojem je Sunce bilo zarobljeno od tada se zove Haleakala, Kuća Sunca.