20
Sat, Apr

U svijetu

 

Tanah Lot, jedna od najpoznatijih turističkih znamenitosti Balija.

 

Tanah Lot, jedna od najpoznatijih turističkih znamenitosti Balija.

969940tanah lotSunsetTo je jedan od sedam hramova koji su stotinama godina imali ulogu da štite obalu i stanovnike ovog indonezijskog otoka od zlih duhova.

Pravo porijeklo Pura Tanah Lot-a (Hram koji se nalazi na Tanah Lot) je izgubljeno već decenijama, ali prema legendi podigao ga je jedan čovjek u 16. vijeku koji je i sam predmet brojnih mitova i legendi. Izgrađen je zajedno sa ostalih šest morskih hramova duž obale Balija kako bi se odala počast duhovima poznatim kao Čuvari mora.

Tanah Lot Temple Balitanah lot temple hightlightsMorske struje i erozija su stvorili brojne špilje u podnožju ove stijene koje su već odavno naselile morske zmije za koje lokalni stanovnici vjeruju da su čuvari hrama, zajedno sa gigantskom zmijom ‘iz noćnih mora’.

Do Tanah Lota se tokom oseke može pristupiti pješice, ali posjeta hramu je zabranjena svima osim stanovnicima Balija. No, to ne sprječava turiste iz cijelog svijeta da se iz daljnine dive ovom drevnom zaštitniku obale kojeg pored zmija okružuju i brojne legende i mitovi.

 

Nemate pravo da postavite komentar