19
Fri, Apr

U svijetu

Obalu Južne Koreje okružuje niz manjih ostrva, a među njima se posebno ističe Oedo Botanica.

Obalu Južne Koreje okružuje niz manjih ostrva, a među njima se posebno ističe Oedo Botanica.

1784632 image2 1oedo botaniaNekada neplodno ostrvo na kojem su se mogli vidjeti samo kamen i suha zemlja danas krasi prekrasni botanički vrt koji svakodnevno posjećuju turisti iz cijelog svijeta.

Sve je počelo 1969. godine kada se Lee Chang-ho sakrio od oluje na ostrvo Oedo, na jugoistočnoj obali Južne Koreje. Dok je čekao da se vjetar smiri, Lee je vidio potencijal u stjenovitom krajoliku, te je iste godine doselio na ostrvo sa svojom suprugom Choi Ho Suk.


oedo island thhh 1Oedo BotaniaPrvo su pokušali uzgajati mandarine i svinje, ali suvha zemlja i kamenje su stvarali velike probleme. No, to ih nije spriječilo da prihvate izazov i pretvore pustoš u prekrasan vrtni raj. Uskoro su počeli razmišljati o tome da cijelo ostrvo pretvore u botanički vrt za koji su konačno dobili dozvolu vlade 1976. godine.

Nakon gotovo 30 godina napornog rada, na otoku sada raste drveće, cvijeće, grmlje, pa čak i kaktus i neke rijetke vrste biljaka. Uređene staze i precizno posađene biljke stvaraju bajkovit krajolik koji pored svog izgleda turistima nudi i jedinstven miris koji nastaje miješajem nekoliko hiljada vrsta biljaka.

 

Nemate pravo da postavite komentar