19
Fri, Apr

U svijetu

Bonneville slane ravnice (Bonneville Salt Flats) je veliko ravno slanište koje se nalazi u Saveznoj državi Juta u SAD-u.

Bonneville slane ravnice (Bonneville Salt Flats) je veliko ravno slanište koje se nalazi u Saveznoj državi Juta u SAD-u.

Bonneville Salt Flats Utah011 690x313Ravnica je ostatak jezera iz pleistocenske epohe (1,81 miliona do prije 11.550 godina) i najveće je od mnogih slaništa koja se nalaze zapadno od Velikog Slanog Jezera.

Ova neplodna pustinja je oaza adrenalina – natjecatelji i gledatelji dolaze iz svih krajeva svijeta kako bi doživjeli ogromne brzine i nove rekorde postignute u automobilima, motorima i kamionima na nekoliko takmičenja koja se ovdje svake godine održavaju.

Utah 2005 LauraPhoto 005 Bonneville Salt Flats Geoff

Pored toga što privlače ljubitelje brzine, Bonneville slane ravnice su takođe i jedna od omiljenih lokacija za snimanje reklama, filmova i televizijskih emisija. Slanište se redovno održava, a tokom cijele godine je otvoreno za javnost. U zimskim danima privlači posebnu pažnju, jer kada na pustinju padne kiša, ona se pretvori u jedno gigantsko ogledalo.

Ova ogoromna slana površina se iz godine u godinu smanjuje, i to isključivo zbog odvoženja soli iz područja. Geolozi procjenjuju da je od 1960-tih godina pa do sad odnešeno do 55 miliona tona soli, ali ljubitelji prirode i organizatori utrka redovno rade na tome da nadomjeste gubitke i pokušaju zaustaviti stalno iskopavanje.

 

Nemate pravo da postavite komentar