25
Thu, Apr

U svijetu

 

Palau je arhipelag koji se sastoji od oko 250 ostrva smještenih u zapadnom Tihom oceanu.

 

Palau je arhipelag koji se sastoji od oko 250 ostrva smještenih u zapadnom Tihom oceanu.

Chelbacheb 6Chelbacheb 7Geografski gledano, većina ovih ostrva pripada Mikroneziji, a nakon više od 30 godina pokušaja, Palau je ipak uspio steći i svoju potpunu nezavisnost te konačno postati Republika 1994. godine.

 

ChelbachebChelbacheb 2Palau je danas poznat kao prekrasan tropski raj, te kao jedna od (još uvijek) netaknutih destinacija na planeti. Jedan od najpoznatijih dijelova Palaua je Ostrva Chelbacheb (‘Kamenita ostrva’), tačnije između 250 do 300 malenih ostrva  u skupini (prema različitim izvorima) koji ukupno zauzimaju 47 kvadratnih kilometara.

Chelbacheb 3Ova ostrva su uglavnom nenaseljeni, a poznati su po svojim plažama, plavim lagunama i neobičnim oblicima. Ovdje se mogu pronaći neke od najboljih lokacija za ronjenjenje na planeti – od ronjenja u jezerima prepunim bezopasnih meduza, pa sve do ronjenja u duboke ponore i plivanja sa ražama.

Iako su danas nenaseljeni, ova ostrva su prepuna arheoloških ostataka koje su iza sebe ostavili ljudi koji su ovdje živjeli još 3100 godina prije nove ere. Pored svih prirodnih ljepota, ova arheološka otkrića su uveliko zaslužna za upisivanje otočja Chelbacheb na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji ( 2012. godine).

 

 

Nemate pravo da postavite komentar