23
Tue, Apr

U svijetu

 

Slano jezero Abe je najveće i posljednje u nizu od šest spojenih jezera koja se nalaze na granici Etiopije i Džibutija.

 

Slano jezero Abe je najveće i posljednje u nizu od šest spojenih jezera koja se nalaze na granici Etiopije i Džibutija.

Jezero Abe 2Jezero Abe 3Jezero se nalazi na Afarskoj depresiji koja je poznata po tome što je na njoj pronađeno najstarije kameno oruđe, kao i po geološkom fenomenu gdje se tektonske ploče odvajaju jedna od drugih.

Kako se dvije tektonske ploče odvajaju po stopi od 1-2 cm godišnje, ovdje se s vremena na vrijeme pojavljuju po stotinu metara duge pukotine i propadanja terena po 100 metara.

Jezero Abe 5Jezero Abe 1

Magma kroz pukotine gura toplu vodu na površinu, a ona iza sebe ostavlja naslage kalcijevih karbonata koje se uzdižu i stvaraju prirodne “dimnjake” širom krajolika. Neki od ovih dimnjaka dosežu visinu do 50 metara.

 

Pored prirodnih dimnjaka, fosilnih ostataka i geoloških formacija, Afarska depresija je fascinantna jer se na njoj upravo formira novi okean. Istina je da nećemo doživjeti njegov finalni nastanak, jer geolozi predviđaju da bi se to moglo desiti za otprilike milion godina.

Indijski okean će probiti obalne visoravni, poplaviti depresiju i stvoriti novi okean, pretvarajući rog Afrike u veliko ostrvo

 

Nemate pravo da postavite komentar