16
Tue, Apr

Aktuelno

Gost portala Putokaz je Tatjana Ivanović, nedavno izabrana za predsjednicu Planinarskog saveza Crne Gore.

Gost portala Putokaz je Tatjana Ivanović, nedavno izabrana za predsjednicu Planinarskog saveza Crne Gore.

002 TANJA

 

Kao prvo portal Putokaz želi da vam čestita na izboru za predsjednicu Planinarskog saveza Crne Gore.

Hvala na pozivu da budem Vaš gost i upućenoj čestitci. Nadam se da će biti mnogo zanimljivih tema o kojima ćemo i ubuduće razgovarati.

 

Kako se osjećate kao prva dama-predsjednica Planinarskog saveza Crne Gore nakon 72 godine postojanja?

Lijep je osjećaj imati uvažavanje članova planinarskih klubova, koji su mi ukazali povjerenje i imenovali me za predsjednicu Saveza. Svi smo na istom zadatku, a to je da razvijamo našu lijepu aktivnost - planinarstvo, trudeći se da dosegnemo poziciju koja nam pripada. Planinari su u meni prepoznali istinskog ljubitelja prirode i nekog ko će se zalagati za razvoj planinarstva.

 

Kakvo je vaše mišljenje o trenutnom stanju planinarstva u Crnoj Gori i koji su to prioritetni problemi sa kojima će se Savez baviti u predstojećem periodu?

Crna Gora je država sa divnom prirodom, planinama, jezerima, rijekama, morem. Iako veći dio teritorije zahvataju planine, smatram da planinarstvo kod nas nije razvijeno u mjeri u kojoj bi trebalo biti. Planinarstvo kao organizovana djelatnost ima uticaja u široj društvenoj zajednici. Prvenstveno se to odnosi na segment turizma i proširenja turističke ponude. Svjedoci smo dolaska brojnih turista, planinara, koji borave na našim planinama, jer imamo pogodan reljef i geografsku poziciju za razvoj brojnih outdoor aktivnosti.

U Savezu slijedi period velike radne angažovanosti, uz nadu da će institucije imati razumijevanja za važnost razvoja planinarstva. Jedan od prioritetnih problema je pitanje uređenja planinarskih staza, koje je do sada finansiralo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i bilo bi od izuzetnog značaja da se tako i nastavi, radi bezbjednosti svih korisnika planinarskih staza. Takođe, neophodna je edukacija u svim oblastima planinarstva.

 

003 TanjaŠta predsjednica PSCG može da uradi po pitanju unapređenja planinarstva i koji će biti Vaši prvi koraci kao predsjednice PSCG?

U saradnji sa Upravnim odborom, planinarskim klubovima i institucijama, Predsjednica može da uradi mnogo. Samo zajedno, shvatajući značaj cilja kojem stremimo, možemo doći do pravog rezultata. Planinarski savez Crne Gore ima za cilj uređenje planinarskih staza Nacionalne mreže Crne Gore, njihovu kategorizaciju i izradu Registra. Uređena planinarska infrastruktura je od izuzetnog značaja za razvoj planinskog turizma u Crnoj Gori. Kako bi staze bile uređene i turisti bili vođeni od strane kvalitetno obučenih vodiča, neophodno je formirati stručni kadar za obuku planinskih vodiča, a takođe i speleologa, alpinista, kanjoning vodiča. Krenuli smo sa uspostavljanjem kontakata sa ministarstvima, institucijama, a sve u cilju omogućavanja boljeg položaja planinara i planinarstva u Crnoj Gori. 

 

PSCG nažalost je jedini Savez u regionu koji nije dio svjetske planinarske asocijacije. Da li možemo očekivati da će novo rukovodstvo raditi na tome da postanemo dio UIAA porodice?

U narednom periodu ćemo nastojati da Planinarski savez Crne Gore bude dio Međunarodne planinarske asocijacije UIAA. Sticanjem tog članstva, imaćemo priliku na pružanje smjernica o kritičnim i novim rizicima za planinare, te unapređenje sigurnosti, uspostavljanje, održavanje i unapređenje visokih standarda u planinarstvu.

 

Svjedoci smo da u toku ljetnje sezone veliki broj stranaca pohodi crnogorske planine i nerijetko se dešavaju nesreće među kojima i one sa smrtnim ishodima. Šta može PSCG da uradi kako bi se bezbjednost učesnika na našim gorama popravila?

 Planinarski savez Crne Gore se, već nekoliko godina unazad, početkom zimske sezone, obraća javnosti sa saopštenjem/obavještenjem o “zatvaranju” planinarskih staza iznad 1500mnv, do kraja aprila tj.juna za planinske staze u centralnoj i sjevernoj regiji Crne Gore. Ipak, radi se samo o preporuci, jer ne postoji mogućnost zabrane pohoda na planine. Nadamo se da ćemo na sastancima sa ministarstvima i institucijama, imati pozitivne reakcije na predlog koji ćemo iznijeti,u cilju rešavanja ovog, za zajednicu, velikog problema, jer je bezbjednost svih nas na prvom mjestu.

 

Da li Crna Gora treba da dobije više planinarskih domova i da li je ova tema uopšte u planu djelovanja Planinarskog saveza Crne Gore?

Planinari znaju koliko je važno imati planinarski dom u kojem mogu boraviti, planirati uspone, dobijati informacije o stanju na terenu, težini uspona, planinskim vodičima, knjigama vodičima, mapama…Domovi bi se trebali izgraditi na najposjećenijim planinama Crne Gore Durmitoru, Prokletijama, Komovima. Planinarski domovi već postoje na planini Hajli, Bjelasici, Orjenu i njima gazduju klubovi- domaćini. U planu je izgradnja planinarskog doma na Kapetanovom jezeru od strane PK “Montenegro Tim” iz Nikšića, kao i izgradnja planinarskog doma na Maganiku od strane PK “Visokogorci” iz Podgorice. Ističemo važnost prepoznavanja potrebe za izgradnju planinarskih domova, te pozivamo sve zainteresovane da podrže Planinarski savez i klubove u ovim projektima.

 

004 tanjaKolika je uloga mladih osoba u razvoju planinarstva i da li su mladi dovoljno zastupljeni kod nas u ovom području djelovanja?

Zdrav stil života je sada u modi, te postoji interesovanje za boravak u prirodi i na planini, ali ne u dovoljnom broju. Mišljenja sam da Planinarski savez i klubovi, putem planinarskih seminara, društvenih mreža, sajtova, studentskih organizacija, mogu motivisati omladinu, da organizovano učestvuje na tradicionalnim manifestacijama, koje se tokom godine realizuju po Programu aktivnosti Saveza. Upravo kroz zabavu i druženje na lijepim planinama Crne Gore, osjetiće važnost boravka u prirodi i važnost prirodne potrebe za kretanjem. Za početak je potrebna samo dobra volja i ljubav prema prirodi, te svako ko želi, može se i samoinicijativno priključiti planinarskom klubu u svojoj opštini.Stručni vodiči će dati dalje  instrukcije vezane za opremu i preporučiti akcije od lakših šetnji do napornijih uspona na planinu.

 

Šta mislite o inicijativi da planinarenje postane izborni predmet u školama i koliko može PSCG da se uključi u toj oblasti?

Jedan od ciljeva daljeg rada Saveza je da mlađe generacije na pravilan način usmjerimo ka korisnim aktivnostima u prirodi. Boravak u prirodi je za djecu izuzetno zanimljiv i ukoliko ih animirate prezentacijom planinarske opreme, montiranjem šatora, postavljanjem podloge, vreće za spavanje itd. smatram da bi većina njih ubrzo poželjela slično organizovan izlet. Sticanjem vještina tokom boravka u prirodi djeca postaju snalažljivija, odgovornija, zdravija i istrajnija. U okruženju imamo primjer uvođenja planinarstva kao izbornog predmeta u školama i smatram da bi se to moglo realizovati uz podršku Ministarstva prosvjete i u planinskoj Crnoj Gori. Pored djece školskog uzrasta, važno bi bilo uvođenje planinarstva i priče o prirodi za djecu u predškolskom uzrastu 4-6 godina, jer praksa u evropskim zemljama je pokazala da djeca tada najbolje usvajaju dobre navike. Planinarski savez Crne Gore bi, kao krovna organizacija, izradio plan i program, priručnik za izborni predmet “Planinarstvo”, te organizovao obuku za nastavnike geografije, biologije ili fizičkog vaspitanja, koji bi bili budući predavači.

R.D.

Nemate pravo da postavite komentar