19
Fri, Apr

Ostali sportovi

Voda na Eisbachu teče tako brzo da kada se ulije u dublji dio rijeke na kojem mjestu ona gotovo stoji, stvara neprestane, ali i opasne valove.

Voda na Eisbachu teče tako brzo da kada se ulije u dublji dio rijeke na kojem mjestu ona gotovo stoji, stvara neprestane, ali i opasne valove.


Munich River Surfing Eisbach 04Surferi u vodootpornim kombinezonima spremni na akciju, na desetine njih stoji na obali i čeka red. Ali ne na bilo kojoj (morskoj) obali. Na obali Eisbacha, malog kanala rijeke Isar usred minhenskog Englisher Gartena.

Munich River Surfing Eisbach 03

Da, Minhen, udaljen nekih 500 kilometara od obale, prava je prijestonica surfovanja. Voda na Eisbachu teče tako brzo da kada se ulije u dublji dio rijeke na kojem mjestu ona gotovo stoji, stvara neprestane, ali i opasne valove.

Ovi valovi privlačili su surfere još od 1970-ih godina, no sve do 2010. surfovanje je ovdje bilo ilegalno, pa su i surferi pokušavali svoje aktivnosti čuvati kao tajnu. Prije nekoliko decenija nije bio rijedak ni prizor policije koja lovi surfere po Englisher Gartenu.

No, s Internetom i Youtubeom popularnost surfovanja na Eisbachu se proširila, dolazilo je sve više surfera, pa se danas tamo održavaju i takmičenja.

Surfovanje na Eisbachu namijenjeno je samo iskusnim surferima jer neprestani valovi ne dozvoljavaju surferu da nakon pada polako ustane i pričeka novi nadolazeći val. Čim stanu na dasku na vodi, moraju surfovati, nema prekida.

Nemate pravo da postavite komentar