25
Thu, Apr

Ostali sportovi

Uz svaki trening treba da ide i pravilna ishrana.

Uz svaki trening treba da ide i pravilna ishrana.

treningNajbolje je jesti sat i po do sat vremena prije treninga, a preporučuje se izbjegavanje masti koje usporavaju probavu. Nakon treninga pomažu voćni šejkovi..

Bitno je da budete umereni u jelu. 

JEDITE NAJKASNIJE 60 MIN PRIJE TRENINGA

Ishrana ima veliki uticaj na rezultate treninga, kao i dobar tajming. Najbolje je jesti sat i po do sat vremena pre treninga, ali pritom treba pripaziti na veličinu obroka. Pretjerivanje sa hranom može uticati na probavu i izazvati nelagodnost prilikom vežbanja. Ishranu je važno prilagoditi sebi kao pojedincu i nadopuniti ribljim uljem, vitaminom D, kao i povrćem i voćem.

trening1PILETINA, PIRINAČ I GRČKI JOGURT JEDU SE PRIJE TRENINGA

Sat vremena prije vežbanja preporučuje se obrok sa niskim udjelom masti. Najbolje je kombinovati namirnice sa visokim udjelom proteina kao što su piletina, riba i grčki jogurt sa ugljenim hidratima poput batata, pirinča i pasulja. To će tijelu dati dovoljno energije da izvodi zahtjevne vježbe bez velikog napora.

PRIJE TRENINGA IZBEGAVAJTE...

Namirnice sa visokim udjelom masti. Tijelo najsporije razgrađuje masti pa se probava usporava, a rizik od nadutosti raste, što sigurno ne želite jer ćete teže izvoditi vježbe.

trening3POSLE TRENINGA - SMOOTHIE

Idealan obrok nakon treninga mješavina je proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti. Međutim, jednako kao i prije vježbanja valja pripaziti na udio masti jer usporava probavu. Najbolje je početi sa tečnim obrokom, pa tek onda sa čvrstim u sličnoj kombinaciji kao što se jede i prije treninga. Preporučuje se voćni smoothie, smoothie od zelenog lisnatog povrća ili proteinski napitak. Tijelo će se zbog toga brže oporaviti, a umor smanjiti. 

U GUŽVI POMAŽU AMINOKISELINE

Ako ste u stisci sa vremenom i ne stižete da jedete prije treninga, sve to možete nadoknaditi BCAA aminokiselinama, tvrde fitness treneri. Te lančane aminokiseline spriječavaju umor i jačaju mišićnu masu. BCAA može biti u obliku pilula ili praška koji se mogu pomješati sa sokom ili vodom. On će nadoknaditi broj proteina koje tijelo troši za trening i očuvati mišićnu masu. Njegova je prednost što se može piti i prije i tokom treninga.

MIT: KAFA I ČOKOLADNO MLIJEKO

Kafa prije treninga povećava izdržljivost za 30 posto i smanjuje napor. Preporučuje se šoljica sat vremena prije treninga, ali sve ovo zavisi od vaše reakcije na kofein. Čokoladno mlijeko pak nije najbolji izbor nakon treninga. Iako se često preporučuje jer povećava udio glikogena u mišićima i ubrzava oporavak, ono je lošija opcija od smoothija i proteinskih napitaka. Sadrži kazein, protein na koji neki ljudi mogu da budu alergični, premosi Mens Health.

Nemate pravo da postavite komentar