21
Sat, May

Ostali sportovi

 

Nova studija je pokazala da je trajanje fizičke aktivnosti esencijalno za smanjenje rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti kod ljudi.

 

Nova studija je pokazala da je trajanje fizičke aktivnosti esencijalno za smanjenje rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti kod ljudi.

brzo hodanjeDužina vremena koje ljudi provode sjedeći povezana je s rizicima obolijevanja od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. 

Istraživanja s Univerziteta Orebro pokazuju da je zapravo dnevna količina fizičke aktivnosti krucijalna za ljudsko zdravlje.

"Istraživanje smo sproveli među ženama starijim od 65 godina jer su one među najmanje aktivnom populacijom i izložene su većem riziku obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti", rekao je Favzi Kadi, profesor na Univerzitetu Orebro.

brzo hodanjeStudija je pokazala koliko je važno insistirati na što više fizičke aktivnosti, pritom ne misleći na lagani svakodnevni hod, već na brzi hod koji zahtijeva napor.

U istraživanju je učestvovalo 120 žena koje su bile podvrgnute medicinskom ispitivanju i u toku jedne sedmice njihova fizička aktivnost bila je praćena pomoću akcelerometra, prenosi klix.ba.

Kako je rekao Favzi Kadi, istraživanje pokazuje da se negativni efekti dugotrajnog sjedenja umanjuju povećanjem fizičke aktivnosti. 

To znači da ako jedna osoba džogira, a druga obavlja manje napornu aktivnost, prva u odnosu na drugu ima manji rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, bez obzira na količinu vremena koje provodi sjedeći.