25
Thu, Apr

Ostali sportovi

Ekspedicija poznatog ruskog putnika Fjodora Konjuhova postavila je u četvrtak novi svjetski rekord.

Ekspedicija poznatog ruskog putnika Fjodora Konjuhova postavila je u četvrtak novi svjetski rekord.

balonbalon1Njegov let u balonu trajao je 55 sati i 9 minuta, navodi se na zvaničnom sajtu ekspedicije.

Konjuhov je zajedno sa stručnjakom za sportsku aeronautiku Ivanom Menjajlom putovao u najvećem balonu, koji je napravljen u Rusiji, sa namjerom da postavi novi svjetski rekord u neprekidnom letu balonom.

Ekspedicija je započela putovanje u utorak oko devet časova ujutro sa aerodroma u Južnom Ribinsku. Zadatak je bio da se ostane u vazduhu duže od 51 sat, piše Sputnjik.

U 12.12 po moskovskom vremenu, putnici su javili da je svjetski rekord oboren, jer su letjeli u balonu 51 sat i 9 minuta. Međutim, ekspedicija se nije tu zaustavila.

„Postavljen je novi svjetski rekord: 55 sati i 9 minuta. Prethodno postavljeni rekord je prevaziđen za 4 sata i 32 minuta. Udaljenost putovanja je 1.029 kilometara“, navodi se u zvaničnoj izjavi na sajtu Konjuhinove ekspedicije.

Tokom leta balon je letio na visini od 190 do 300 metara, u zavisnosti od brzine vjetra, i išao brzinom od 10 do 40 kilometara na sat.

Prethodni svjetski rekord za neprekidan let u balonu postavili su japanski piloti Mičio Kanda i Hirazuki Takezava 1. februara 1997. Posada je letjela iz Kanade i sletjela u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nemate pravo da postavite komentar