24
Wed, Apr

Ostali sportovi

Osnovni princip kojim se rukovidi u aktivnostima na otvorenom u smislu kardio vježbi , aerobnih i anaerobnih vježbi može se sumirati u jednoj rečenici – Raditi što više i napornije do izmaka snage  dovodeći tijelo do samog ruba uz svakako poseban osvrt na sopstvenu SIGURNOST!

Osnovni princip kojim se rukovidi u aktivnostima na otvorenom u smislu kardio vježbi , aerobnih i anaerobnih vježbi može se sumirati u jednoj rečenici – Raditi što više i napornije do izmaka snage  dovodeći tijelo do samog ruba uz svakako poseban osvrt na sopstvenu SIGURNOST!

mountain bikeZnači procjena sopstvenih mogućnosti predstavlja IMPERATIV u ovom segmentu treniranja!

Bez daljnjeg je rasprava da li je planinarenje najbolji mogući način treniranja – SVAKAKO JESTE ali nemamo svi te mogućnosti da regularno i redovno vježbamo u planini pa je potrebno da sebi stvoimo uslove koji su simulacija uspona na planinu. Nekoliko aktivnosti koje vas mogu spasiti treninga u zatvorenom prostoru mogu biti:

penjanje

1. Penjanje uz brdo sa rancem uz ponavljanja

2. Ukoliko imate mogućnost da živite u blizini snijega koristite to za za trening i pješačenje po snijegu sa srednjim težinama u rancu. Snijeg pruža dovoljan otpor za dobar trening – nešto slično hodanju kroz vodu.

3. Stepenice – Trčite uz njih ili se penjite u određenom ritmu sa rancem

plivanje4. Mountain bike – Vožnja bicikle van standardnih puteva po šumskim stazama odličan je način za trening – KACIGA OBAVEZNA kao i štitnici za laktove i koljena!

skijanje5. Penjanje uz stijenu – u zavisnosti od vaših sposobnosti i vještina. penjanje uz stijenu za neka buduća planinarenja apsolutno su neophodna kao dio ozbiljnih priprema. Nekim ljudima i planinarima je potrebno izvesno vreme da prilagode svoj um i psihu ovakvoj vrsti uspona i za to svakako ne treba žuriti i svakako treba UČITI OD ISKUSNIJIH!

6. Skijanje  je odlična priprema za planinarenje jer razvija snagu i odlično je kao kardiovaskularni trening.

trcanje7. Plivanje je odlično prvenstveno kao kardiovaskularni trening a iz ličnog iskustva znam da povećava kapacitet pluća i snagu pri penjanju te neophodnu IZDRŽLJIVOST!

8. Trčanje je odlično kao priprema ali ukoliko nije kombinovano sa drugim vježbama stvara specifičnu vrstu aerobnosti koja ne pokriva sve aspekte potrebne za planinarenje.

9. Trčanje OFF ROAD ili kros predstavlja odličan metod posebno ukoliko na stazi postoje usponi koji razvijaju kardiovaskularni sistem i snagu.

Važna napomena: Kombinovanje trčanja sa drugim vrstama treninga i priprema predstavljaju KLUČ za razvijanje odgovarajuće muskulature i pripremu za planinarenje. Tokom godina priprema, kako navodi autor teksta, imao je priliku da se susretne sa odličnim trkačima i sportistima koji su vježbali na “ravnim terenima” i imali izvanredne rezultate ali jednostavno tršanje po ravnom nije isto kao planinarenje sa teškim rancem na leđima i svi oni su imali popriličnih fizičkih problema pri usponu.

(planinablog.wordpress.com)

 

Nemate pravo da postavite komentar