06
Mon, May

Razno

Iako je limunada odličan osvježavajući ljetnji napitak, limun konzumiramo i zimi, jer je bogat vitaminima, posebno vitaminom C, zbog čega je odličan u borbi i prevenciji prehlade. 

Iako je limunada odličan osvježavajući ljetnji napitak, limun konzumiramo i zimi, jer je bogat vitaminima, posebno vitaminom C, zbog čega je odličan u borbi i prevenciji prehlade. 

limunadalimunada2Osim toga, ova namirnica ima brojne zdravstvene dobrobiti za ljudski organizam.

U limunu se nalazi bogata riznica vitamina C, A, B1, B6, kalijuma, pektina, folne kisjeline, kalcijuma, fosfora, mangana… Evo koje zdravstvene tegobe možete ublažiti ako češće konzumirate limunadu.

 1. Uklanja toksine iz tijela - Mlaka voda s limunom savršen je napitak za "dobro jutro", jer pomaže probavnom sastavu da lakše ukloni toksine iz tijela, sprječavajući dijareju. Limunada će, limunada3naime, povećati učestalost mokrenja, zbog čega će se toksini manje zadržavati u tijelu, a vaš mokraćni sastav će ostati zdrav.

Čaša soka od limuna sadrži manje od 25 kalorija, a bogat je izvor hranjivih stvari poput kalcijuma, kalijuma, vitamina C i vlakana pektina. Takođe, ima ljekovita i antibakterijska svojstva, i sadrži tragove gvožđa i vitamina A.

 2. Mršavljenje - Topla voda pomiješana s limunovim sokom ne vodi ka topljenju masnih naslaga, kao što to mnogi vjeruju. Međutim, voda za piće, pomiješana s kapima limuna, pomaže da vaš metabolizam brže radi. Limun podstiče hidrataciju, a to je vrlo važno za organizam i pomaže vam da se oslobodite viška kilograma.

 limunada43. Problemi s probavom - Pektin u limunu je vrlo koristan limunada6za zdravlje debelog crijeva. Kako biste poboljšali rad crijeva, pomiješajte kašičicu soka limuna, čašu vode i kašičicu meda. Ova moćna mješavina će vas osloboditi neugodnih simptoma zatvora. Limunada vam može pomoći i ako imate osjetljiv želudac. Poboljšajte rad želuca i crijeva nakon obilnog ili teškog obroka pomoću limuna. Pomiješajte sok od pola limuna i pola kašičice sode bikarbone pa otopite u čaši vode.

Limunada sprječava nadimanje i djeluje kao diuretik. Međutim, ako je nadimanje dugoročno, tijelo vam šalje signal da morate mijenjati svoje navike, jer limunada nije dovoljna.

limunada5 4. Jača jetru - Limunov sok pruža energiju jetrenim enzimima i stvara žuč koja je neophodna za probavu. Takođe, limun pomaže u održavanju ravnoteže kalcijuma u jetri i na taj način sprječava žgaravicu i zatvor.

 5. Bubrežni kamenci - S obzirom na to da se u limunu nalazi 8 % citratne kisjeline koja pozitivno utiče na rad bubrega i sprječava nastanak kamenca, preporučuje se da kroz dan popijete pola šoljice limunovog soka razblažene u sedam čaša vode. Ako vam je čista limunada prejaka za želudac, ili pak jednostavno ne volite kisjele napitke, možete je zasladiti medom.

 6. Reguliše ph vrijednosti - Ako svakodnevno pijete vodu s limunom, smanjit ćete ukupnu kisjelost u organizmu. Bez obzira na to što limun sadrži limunsku kisjelinu, on zapravo ima alkalno djelovanje, pa tako smanjuje kisjelinu u tijelu.

 7. Jača kosti i zglobove - Limunadom možete ublažiti i simptome artritisa, bolove i ukočenost u zglobovima. Iscijedite pola limuna u čašu vode i pijte prije doručka. Takođe, pijte limunadu prije ručka, večere i odlaska na spavanje.

 8. Upala grla - Citratna kisjelina i vitamin C u limunu imaju antibakterijska djelovanja i mogu pomoći i kod upale grla. Osim toga, limun jača i imunitet i pomaže organizmu da se izbori s virusima i bakterijama. Ako vas muče bolovi u grlu, iscijedite limun u čaši tople vode i dobro promeijšajte. Ovom zdravom mješavinom isperite grlo nekoliko puta dnevno. Topla limunada, takođe može pročistiti disajne puteve i olakšati simptome astme i alergija. Čaj s dodatkom limuna i meda učiniće čuda za vaše grlo i disajne organe.

 9. Čista i zategnuta koža - Limunada pomaže kod čišćenja toksina iz krvi, a usljed čega će i vaša koža izgledati lijepo, zdravo, odmorno i svježe, a spriječiće i nastanak bora i akni.

 10. Pojačava koncentraciju - Dovoljno je da pomirišete limunovo ulje i da vam se poveća koncentracija i budnost. Za bolju koncentraciju pomiješajte limunov sok s malo vode i prokuvajte je prije konzumiranja.

Nemate pravo da postavite komentar