19
Fri, Apr

Planinarenje

Džef Lou je bio ikona i legenda alpinizma i “krstarenja” po stijenama. Rodom iz Ogdena, Juta (SAD), bio je poznat po svom „alpskom“ stilu penjanja po stijenama sa neravnim terenom. Ovaj stil je omogućio da mali timovi penjača putuju brzo sa minimalnom opremom.

Džef Lou je bio ikona i legenda alpinizma i “krstarenja” po stijenama. Rodom iz Ogdena, Juta (SAD), bio je poznat po svom „alpskom“ stilu penjanja po stijenama sa neravnim terenom. Ovaj stil je omogućio da mali timovi penjača putuju brzo sa minimalnom opremom.

Jeff Lowe11Na početku filma Metanoja saznajemo odlučujući trenutak u životu Džefa Loua. Devet dana nakon prvog solo uspona na severnu stenu Ajgera u Švajcarskoj 1991. godine, Lou je bio skučen u pećini daleko od vrha, mokar, drhteći i gladan. Dok je oluja zveckala ljutim liticama, kovitlajući se u svaku pukotinu, proganjajuća prošlost je oslobodila svoj bijes. Lou se suočio sa duhovima svih penjača koji su umrli prije njega na tom mjestu, kao i sa svojim najdubljim demonima koji su mu žvakali crijeva i srce.

Severna stijena Ajgera — 1.800 metara trulog krečnjaka — smatra se jednim od najopasnijih i najtežih uspona na svijetu. Lou je grabio ovu zastrašujuću rutu sam, usred zime, kao da protestuje zbog haosa koji je zahvatio njegov život. Neki su uspon naveli kao namjernu samoubilačku misiju. Suočavajući se sa posledicama afere koja je okončala njegov brak, krivicom što nije bio prisutan zbog svoje dvogodišnje ćerke i propalim poslovima zbog kojih su mu povjerioci lupali na vrata, Lou više nije znao ko je i šta predstavlja. Njegov svijet se rušio.

15876 poster c jeff lowe s metanoia 2014 60549 o Nasuprot ove nesreće bez presedana, Louova svijest se odvojila od njegovih misli. Čuo je rezonantni zvuk koji je odjekivao kroz stjenoviti zid i u dubinu njegove duše, poput zvuka njegovog sopstvenog DNK koji se pojačava na planini. I tamo se suočio sa svojim pravim ja, vibrirajući na frekvenciji univerzuma.

„Doživio sam ono što mislim da je otvaranje moje svijesti prema realnosti dubljoj od one koju sam ranije poznavao“, rekao je. Gledajući u molećive oči svoje ćerke na naboranoj fotografiji, Lou je odlučio da bude bolji otac. Bolja osoba.

Uspio je da se probije do ostatka rute - nešto što niko od tada nije ponovio - i nazvao ga Metanoja, što znači fundamentalnu promjenu razmišljanja ili transformativnu promjenu srca.

Ovaj film je Louova labudova pjesma, odgovarajući znak uzvika za nevjerovatnu karijeru. Lou je bio jedan od najpoznatijih američkih penjača, sa hiljadama prvenstvenih uspona i bezbrojnim inovacijama u opremi. U filmu se suočava sa najtežim usponom u svom životu - izgubljenom bitkom sa neurodegenerativnim poremećajem sličnim ALS-u, koji polako nagriza njegove sposobnosti već 15 godina. Ajger ga je pripremio da se nosi sa ovom iscrpljujućom bolešću.

„Ideja o metanoji se iznova vraća u moj život“, priča Lou u filmu. „Svrha života je da vidite šta radite kada vam izazovi dođu, a vrijednost tog iskustva je da vidite kako se nosite sa tim izazovima.

jeff lowes metanoia 2Lou je dokazao da se nosi sa izazovima sa gracioznošću. Metanoja nas vodi na putovanje, uključujući njegovo odrastanje u Juti pored sedmoro braće i sestara, njegov nevjerovatan niz penjačkih podviga, Ajgerovu transformaciju i njegovu, na kraju, svakodnevnu borbu da ostvari najjednostavnije zadatke. Koristeći kombinaciju istorijskih snimaka i fotografija, zadivljujućih slika pretvorenih u 3D, intervjue sa prijateljima i kolegama i scene Loua u njegovom svakidašnjem životu, priča oživljava uspavani duh gledaoca u zadivljujućim detaljima.

Scene Ajgera su isprepletene tokom cijelog filma, a Džoš Vorton recenzuje Louov legendarni uspon, što nam omogućava da se začudimo tome šta je Louu bilo potrebno da uspješno solira ovu rutu. Lou se uhvatio u koštac sa North Face-om kao čovjek koji nema šta da izgubi, i u tom procesu je pronašao samog sebe. Lako je mogao da umre na toj planini, ali univerzum je rekao: „Ne, imaš više da daš.

Po povratku, Lou je udahnuo svoj život altruizmom, pronalazeći načine da uzvrati zajednici i širi radost penjanja. Napisao je članke i knjige, napravio video-snimke sa uputstvima i pokrenuo Ourai Ice Festival — jedno od njegovih najponosnijih dostignuća.

Metanoja je inspirativan prikaz života vizionarskog penjača, ali je mnogo više od filma o penjanju. To je priča o herojstvu i iskupljenju postavljena na šarenom platnu. Priča je moćnija jer nam omogućava da vidimo ranjivog, manjkavog Loua. Ovaj uvid u njegovu nekada problematičnu psihu pomaže nam da se odnosimo prema njemu kao bližnjem čovjeku i pruža nam nadu da u svima nama postoji sposobnost da se suočimo sa nedaćama i unutrašnjim demonima i iskoristimo svoj pravi potencijal.

Louova bolest, prema riječima njegove partnerke, Koni Self, natjerala ga je da se oslobodi vezanosti za svoj identitet i nauči kako da graciozno živi svoj život.

Metanoja je trijumfalni film koji je publiku upio u kolektivno strahopoštovanje.

„Možeš da zasnuješ svoj život u strahu ili možeš da zasnivaš svoj život u ljubavi. Strah dovodi do negativnih rezultata čak iu vremenima koja su u osnovi dobra. S druge strane, ljubav pokreće univerzum. Odabrao sam da živim svoj život u ljubavi i to je i najteža vremena učinilo lepim iskustvima. Zahvaljujem se svima vama što ste mi pružili podršku na tom putu.” kazao je na premijeri filma Džef Lou.

Izvor: National Geography

Dokumentarni film “Metanoja Džef Loua” pogledajte u nastavku: 

 

Nemate pravo da postavite komentar