23
Tue, Apr

Najave akcija

Planinarski klub Komovi iz podgorice objavio je na svojoj FB stranici najavu planinarske ture na Karpatima: Pročitajte detalje u nastavku:

Planinarski klub Komovi iz podgorice objavio je na svojoj FB stranici najavu planinarske ture na Karpatima: Pročitajte detalje u nastavku:

001 visoke tatre
Visoke Tatre su dio planinskog masiva Karpata. Tatre se protežu duž sjeverne granice Slovačke, odnosno južne granice Poljske. U ovom masivu se nalazi preko 25 vrhova iznad 2500 mnv, a najviši je Gerlahovski Štit (2655 mnv). Planina je ukrašena sa 85 planinskih jezera. Mnogobrojne doline, potoci, vodopadi i jezera čine planinu izvanredno lijepom. Tatranski nacionalni park u Slovačkoj osnovan je 1948. dok je poljski Tatranski nacionalni park osnovan 1954 godine. Tatre su povezane, u dužini od preko 350 km, planinarskim stazama koje su ucrtane u precizne planinarsko-turističke karte. Područje je poznato i po zimskim sportovima. Najpoznatija skijališta su Štrpsko Pleso, Stari Smokovec, Tatranska Lomnica u Slovačkoj i Zakopane u Poljskoj.
 
Program:
1. Prvi dan 08.07. Polazak u 7 časova sa parkinga iza stadiona Budućnosti. Putovanje do Subotice sa usputnim pauzama po potrebi grupe. Po dolasku u Suboticu slobodno vrijeme. Noćenje.
2. Drugi dan 09.07. Polazak za Mađarsku i Slovačku. Putovanje pored Budimpešte i prelaza Šahi . Kroz Slovačku putujemo pored Banske Bistrice i Ružemberoka do Stare Lesne gdje nam je smještaj za naredne četiri noći.
3. Treći dan 10.07. Uspon na Krivan. Krivi vrh ili Krivan (2495 mnv) je po svom obliku dominantan i lako prepoznatljiv pa ga zovu i slovačkim Materhornom. Simbol je Slovačke i planinari ga najčešće penju, inače Slovaci kažu ko nije popeo Krivan nije Slovak.
 
4. Četvrti dan 11.07. Odlazak u nacionalni park “Slovenski Raj”. Nacionalni park obuhvata planinski lanac koji se nalazi u planinskoj regiji Slovačko rudogorje. Park je površine 197,63 km². U parku se nalazi jedanaest nacionalnih prirodnih rezervata i osam rezervata prirode. U parku se nalazi oko 300 km planinarskih staza opremljenih sigurnosnim ogradama, lancima i mostovima. Rijeke i potoci su formirali mnoge klisure, kanjone, doline, pećine i vodopade u Slovačkom raju.
5. Peti dan 12.07. Uspon na Risi. Risi se nalazi na granici Slovačke i Poljske. Risi ima tri vrha, srednji 2503 mnv, jugoistočni 2473mnv i sjevernozapadni 2499 mnv koji je najviši vrh Poljske. Risi je najviči vrh na Tatrama koji se može peti individualno bez specijalizovanih vodiča.
6. Šesti dan 13.07. Polazak za Vjeličku u Poljskoj. Posjetićemo rudnik soli u Vjeličkoj u kome se so eksploatiše još od 13 vijeka. Rudnik od 9 etaža dostiže dubinu od 327 m i dužinu tunela od 300 km. Poslije spuštanja niz 378 stepenika na dubinu od 67m počinje obilazak 3,5 km najinteresantnijih djelova rudnika do dubine od 135 m. Najznamenitije su brojne skulpture, te cjelovita Crkva sv. Kinge (najveća podzemna crkva na svijetu), koju su rudari isklesali iz "žive" kamene soli. U rudniku se nalazi i muzej rudarstva s najvećom kolekcijom originalnih alatki i rudarske opreme koja ilustruje razvoj rudarske tehnike i tehnologije od srednjeg vijeka do modernog doba.
Poslije obilaska rudnika odlazimo za Krakov. Smještaj i slobodno vrijeme.
 
7. Sedmi dan 14.07. Obilazak Krakova. Krakov je grad u južnoj Poljskoj. Bivši (1038.-1596.) glavni grad Poljske. Važan kulturni, privrednii, komunikacionii i turistički centar. Grad leži na obalama rijeke Visle, jedan je od najstarijih i drugi po veličini grad u Poljskoj. U Krakovu živi oko 760 000 stanovnika. Istorijsko gradsko jezgro uvršteno je od 1978. u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Evropi kao prvo mjesto uopšte u svijetu koje je uvršteno na tu listu.
Slobodno vrijeme do polaska za Podgoricu koje je planirano u večernjim časovima. Putovanje sa pauzama po potrebi grupe.
8. Osmi dan 15.07. Opciono zbog potrebe poštovanja vremena vožnje autobusom obilazak Budimpešte sa lokalnim vodičem. Nastavak putovanja prema Podgorici
 
CIJENA 310 €
U cijenu uračunato:
- prevoz turističkim autobusom
- 6 noćenja
- obilasci po programu
- organizacioni troškovi
 
U cijenu nije uračunato:
- hrana tokom cijelog putovanja,
- individualni troškovi,
- ulaznice za rudnik soli, oko 25 €
- ulaznice za muzeje i nacionalni park,
- putno zdravstveno osiguranje 10 € (obezbjeđuje organizator)
 
Potrebna dokumenta:
- pasoš sa važnošću najmanje 3 mjeseca prije početka putovanja.
Za uspone je potrebna standardna planinarska oprema.
 
Prijavljivanje do 01. 05. 2023.
Uplata avansa od 50 € na žiro račun 510-1167343-02 ostalo može u ratama do polaska.
U slučaju odustajanja treba naći zamjenu.
NAPOMENA: Broj mjesta ograničen. Svi prijavljeni idu na sopstvenu odgovornost. U slučaju drastičnog poskupljenja goriva moguća korekcija cijene.
INFORMACIJE: na telefon br. 067 634 771 Ljubiša Nenezić
 
Izvor: PK Komovi

Nemate pravo da postavite komentar