05
Fri, Jun

Izvještaji sa akcija

Prošlog vikenda, 18.-21. septembra, u Etno-selu "Vuković", u Tomaševu kod Bijelog Polja, uspješno je realizovan sportsko-rekretivni Kamp.

Prošlog vikenda, 18.-21. septembra, u Etno-selu "Vuković", u Tomaševu kod Bijelog Polja, uspješno je realizovan sportsko-rekretivni Kamp.

0Y6A0338 Large

Ovo dešavanje je još jedno u nizu aktivnosti koje Planinarski klub "Lisa" organizuje u sklopu svog projekta Putokaz a sve u cilju afirmacije prirode i sportova u prirodi. Posle niza aktivnosti u svrhu promovisanja ove ideje, kao što su: magazin i portal Putokaz, dva sajma Nature & Outdoor Sport Show, nagradni konkursi i ostalo, kamp predstavlja konkretno promovisanje na terenu uz konkretne aktivnosti u prirodi.

0Y6A0040 LargeKamp je organizovan u saradnji sa nekoliko organizacija i klubova i to: Planinarski Savez Crne Gore, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja - Beograd, Planinarski klub "Planinar" Bijelo Polje, PSK "Pauk", Komisija za speleologiju pri PSCG, Orijentiring klub "Berane", PK "Tron" Pljevlja, Streličarski klub "Target", Paintball klub "Extreme", Etno-selo "VUKOVIĆ", Turistička organizacija Bijelo Polje, Izviđački odred "Milan Perović" Andrijevica,...

Tokom četiri dana kampa svi učesnici su imali priliku da se oprobaju u više sportskih disciplina kao što su: planinarenje, speleologija, streličarstvo, orijentiring,... Veliki broj učesnika, naročito mladih, dao je kampu posebnu vrijednost.

0Y6A0105 LargeKamp su posjetili i učenici Srednje stručne škole iz Bijelog Polja, sa turističkog smjera. Njih je predvodila profesorica Jelena Šutović koja je vrlo aktivna u planinarenju, ali i animiranju mladih, prije svega njenih učenika, da se uključe u ove zdrave aktivnosti.

0Y6A0054 Large - Organiziranje sportsko rekreativnog kampa, kao ovaj protekli koji se dogodio u Etno selu „Vuković“, je izvanredno dobra ideja koja nadopunjuje niz praznina u praksi outdoor sportova kojima se bave entuzijasti u Crnoj Gori. Već duže vrijeme oko svih aktivnosti u prirodi, stiče se dojam da su takve aktivnosti rezervisane samo za stariju populaciju, koja je poprilično dosta zatvorena u svojim krugovima. Iz tih razloga šira javnost, a posebno mlađa populacija nemaju pravu informaciju o tome koliko je to zapravo dostupno i prigodno za njih. Još jedan od evidentnih problema, korištenje relativno skupe specijalizovane i teško nabavljive opreme, na ovakvim kampovima omogućuje posjetiocima da isprobaju korišćenje iste, te da upoznaju osnovna znanja vještine i navike i po izboru krenu dalje u svojoj praksi u nekoj aktivnosti koju su odabrali. Koliko je meni poznato ovo je pilot projekat koji bi svakako trebalo nastaviti unapređivati u smislu učestalosti, kao i povećanju broja učesnika. - Marko Zornija, načelnik Komisije za speleologiju pri PSCG.

0Y6A0328 LargeSa učenicima su tokom kampa radili speleolog Marko Zornija, načelnik Komisije za speleologiju pri PSCG, i  Vladimir Miletić sa Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja - Beograd, predmet Aktivnosti u prirodi. Oni su u okviru kampa radili konstantu edukaciju maldih kako na polju speleologije, tako i na drugim aktivnostima: od korišćenja užadi, odnosno opreme za spuštanje u pećine, do mapiranja terena, preko konkretnih vježbi na poligonu i u prirodi. Pored toga, vršena je i edukacija u streličarstvu, paintball-u, bushcraftu...

jelena i vismi
Aktivnosti se nisu svodile samo na prostor kampa, naprotiv, istraživalo se i u okolini. Jedno od interesantnijih akcija bila je posjeta Novakovića pećini koju su predvodili vodiči: Siniša Vukotić i Stefan Jeremić. Akcija je uključivala i pješačku turu kroz kanjon Vraneštice, obilazak Suvog kanjona i na kraju obilazak pećine. Kiša koja je konstanto rominjala, kasnije prešla u pljusak, veliki vodostaj rijeke, i nekoliko puta prelaženje iste, nije obeshrabrilo učesnike već je samo dodatno povećao avanturu. U pećini smo se zadržali oko 4 sata, što je prilično dugo, ali to govori da su učesnici odlično primijenili znanje iz kampa i prepustili se uživanju i čarima ove, svakako najpoznatije pećine ovog kraja. Na kraju dana, po povratku u kamp, kiša je stala. Nakon presvlačenja, ručka i sređivanja kampa nastavljeno je druženje. U savardaku, koji se nalazio u okviru kampa, naložena je velika vatra i tako je krenulo spontano proslavljanje poslednje noći kampa. Uz gitaru i pjesmu, i poneku čašicu rakije (samo za starije) druženje je trajalo do kasno u noć.


0Y6A0870 Large- Ideja o organizaciji sportsko-rekreativnog kampa uljepšala mi je vikend, a i grupici mojih učenika, tako da smo jako zahvalni organizatorima. Zaista je lijepo što se i u našem kraju održava nešto ovakvog tipa jer je prije svega okupilo sjajne ljude, željne da se oprabaju u raznim aktivnostima, a bilo ih je na pretek. Posebno ističem značaj uključivanja mladih generacija u ovakve aktivnosti jer svakako utiču na njihovo oblikovanje i podizanje svijesti o simbiozi čovjeka i prirode. Moja preporuka bi bila - pretvoriti ovo u tradiciju. - Jelena Šutović, profesor.

Zbog loših vremenskih prilika poslednjeg dana bili smo prinudjeni da neke aktivnosti odložimo, ali to nije uticalo na cijeli kamp jer je i do tog momenta bio ispunjen raznim aktivnostima. 0Y6A0781 LargeUmjesto toga, raspremili smo kamp, sklopili šatore, opremu, pokupili sve do najmanjeg papira i kao pravi ljubitelji prirode otišli i za sobom ostavili samo čistu livadu!

Posebnu zahvalnost dugujemo gospodinu Milu Vukoviću, prije svega speleologu, ali i domaćinu koji nam je omogućio da kamp organizujemo u njegovom Etno-selu, i ne samo da organizujemo, već da se osjećamo kao kod kuće!

Velika pozitivna energija, dosta aktivnosti, puno durženja i osmjeha daje nam snagu da ovaj Kamp bude samo prvi u nizu mnogih koji slijede!  

Organizacioni tim Kampa

Autor fotografija Radule Čović, kompletnu galeriju možete pogledati na ovom LINKU.

 

0Y6A0293 Large0Y6A0635 Large

0Y6A0628 Large

0Y6A0812 Large0Y6A9928 Large0Y6A1429 Large