23
Tue, Apr

Izvještaji sa akcija

 

Nedavna uspješna manifestacija  "Ex albis ulivis" kojom Društvo maslinara Bara zvanično otvara  početak berbe maslina, za posljedicu je imala i jednu zanimljivu akciju u barskim maslinjacima.

 

Nedavna uspješna manifestacija  "Ex albis ulivis" kojom Društvo maslinara Bara zvanično otvara  početak berbe maslina, za posljedicu je imala i jednu zanimljivu akciju u barskim maslinjacima.

Screenshot 638f9737c758b8336b0b3aab859460fbaZadivljen angažmanom učenika Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole (EUŠ) u pripremi i realizaciji “Ex albis ulivis”, filantrop i vlasnik velikog barskog maslinjaka Vojo Raković predložio je upravi ove škole akciju berbu maslina u kojoj će svi ubrani plodovi biti podijeljeni po tradicionalnom običaju "napolica".

U EUŠ je ideja prihvaćena sa oduševljenjem, i u koordinaciji profesorice Vesne Vulić koja vodi školski Preduzetnički centar, devedeset učenika i desetak profesora zasukali su rukave u maslinjaku Rakovića, uz pomoć članova Društva maslinara i nekoliko angažovanih profesionalnih berača i "tresača". Iz sigurnisnih razloga, učenici se nisu penjali po stablima,već su ispod krošnji držali velike mreže i sakupljali plodove. 

"Bilo je lijepo vidjeti  toliko mladih ljudi u maslinjaku, neki od njih su prepoznavši u maslinarstvu dobar biznis potencijal počeli i da prave timove za predstojeće školsko takmičenje u izradi biznis plana.

Oni koji ne vole baš mnogo knjigu, vidjeli su koliko je "lak"  fizički rad i to samo u trajanju od par sati.

Svi su pobrali simpatije prolaznika i komšija, pa je, što u šali, što u zbilji, već bilo pogodbi za akcije u još maslinjaka", istakli su iz uprave škole nakon akcije.

Omladinu je domaćin Vojo ugostio “sa načinom”, kako se to ovdje kaže, zajedno sa svojim prijateljem i uglednim Baraninom Milošem Šušterom obezbijedio im je sendviče i osvježenje .

U višesatnoj akciji ubrano je ukupno  300 kilograma maslina koje su odnijete odmah u uljaru, gdje je iscijeđeno eksta djevičansko maslinovom ulje sa etiketom "Srednja ekonomsko-ugostiteljska"!

 

Vijesti

 

Nemate pravo da postavite komentar