28
Sat, Jan

Izvještaji sa akcija

Bućarski klub (BK)  „Palma“ iz Tivta pobjednik je  3. revijalnog bućarskog prvenstva  koje je proteklog vikenda održano na Orjenskom sedlu (1600 m).

Bućarski klub (BK)  „Palma“ iz Tivta pobjednik je  3. revijalnog bućarskog prvenstva  koje je proteklog vikenda održano na Orjenskom sedlu (1600 m).

bucanje1bucanjDrugo mjesto je osvojio BK „Jadran Perast“, dok je prošlogodišnji pobjednik, BK „Val“, zauzeo treće mjesto. Na najvišem bućarskom zogu u zemlji, među planinskim vrhovima, uz pobjedničku ekipu iz Tivta su učestvovale i dvije ekipe BK „Kalimanjac“, dok su iz hercegnovske opštine bile ekipe „Veteran“, „Sedlo“ i „Kameno“, koja je ostala prepoznatljiva i po većinski ženskoj ekipi.

Duško Avramović, predsjednik PK „Subra“ dodijelio je zahvalnice svim učesnicima, kao i diploma za prve tri mjesta. Prvi put je dodijeljena i „Gorska prelazna buća“, rad majstora od drveta, Vjekoslava Đerija. Buća je izrađana od (suve) munike, simbola divlje prirode Orjena.

bucanjebucanje3Kapiten „Vala“ Đuro Milanović kaže da turnir iz godine u godinu raste i po broju učesnika i po kvalitetu i ističe da ovaj, uslovno rečeno, težak teren, daje posebnu draž turniru, pa da je stoga potpuno drugačiji osjećaj igrati ovdje, u odnosu na sve ostale bućarske terene, koji su  u blizini mora.

bucanje5bucanjw“Prvenstvo je odigrano po, za Orjen, neobično toplom vremenu, u danu kad je na Orjenskom sedlu izmjerena do sada najviša teperatura od čak trideset i jednog stepena. Mjesto za predah, zaklon od sunca i domaćinski ručak, bili su obezbijeđeni u planinarskom domu „Orjen sedlo“, dok se piće temeljno hladilo u obližnjem speleo-objektu, pravom prirodnom frižideru, tako da ovaj klimatski ekstrem nije uspio da poremeti planove organizatora”, navodi Željko Starčević iz PK Subra.

“Bućarski zog na Orjenskom sedlu uređuje kroz volonterske akcije već treću godinu, te da je za to vrijeme uređena i njegova neposredna okolina, koja je zaokružena pravim kamenim plaštom suvomeđe, u čijoj su tehnici pred ovogodišnje takmičenje pridodate čak i tribine, što sve zajedno sa prirodnim okruženjem ostavlja jedan poseban i svakako pozitivni utisak na posjetioce”, objašnjava Starčević.

Organizator trećeg revijalnog bućarskog prvenstva je planinarski klub „Subra“, tehnički organizator Bućarski klub „Val“, dok se cijeli događaj odvija u tijesnoj saradnji sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena, odnosno, Sekretarijatom za društvene djelatnosti i sport.

Vijesti