19
Fri, Apr

Izvještaji sa akcija

 

 U Nikšiću je danas održana velika biciklistička vožnja, Critical Mass, koja je okupila preko 100 ljubitelja dvotočkaša.

 

 U Nikšiću je danas održana velika biciklistička vožnja, Critical Mass, koja je okupila preko 100 ljubitelja dvotočkaša.

Foto1Foto2Biciklistička povorka krenula je tačno u podne sa Trga Slobode i uputila se ka Krupačkom jezeru, gdje je uz roštilj i Nikšićko pivo nastavljeno druženje do popodne. Ovo je peti Critical Mass koji se organizuje u Nikšiću, čime se grad pod Trebjesom svrstao među više stotina gradova širom svijeta koji na ovaj način popularizuju bicikl kao alternativni vid gradskog prevoza, idealan za kraće destinacije.

Foto3Foto4Izvršni direktor nevladine organizacije Biciklo.me Blažo Crvenica zadovoljan je odzivom Nikšićana na Critical Mass. „Veliki broj građana nam se pridružio danas i zajedno sa biciklistima koji su došli iz Podgorice poslali smo snažnu poruku o potrebi vraćanja biciklizma na velika vrata u grad piva i čelika. Nikšić ima odlične uslove za razvoj biciklističke infrastrukture, a kroz projekat Velonik koji realizujemo zajedno sa Pivarom „Trebjesa“ već smo napravili osnove – postavkom 100 parkirališta za bicikla na 12 frekventnih lokacija u gradu. Nadamo se da će građani ubuduće češće i više koristiti bicikl kao sredstvo transporta i da će Velonik projekat biti početak ulaganja u biciklističku infrastrukturu i sadržaje“, naveo je Crvenica.

Foto5Foto6On je podsjetio i na ostale aktivnosti u sklopu Velonik projekta – javnu tribinu na kojoj se, zajedno sa donosiocima odluka, diskutovalo o Nikšiću kao biciklističkom gradu, te foto konkurs za korisnike društvenih mreža Facebook i Instagram koji su slali „najbiciklističkije“ fotografije sa jednog od 100 postavljenih parking mjesta u Nikšiću.

Foto7Lokalni partneri u realizaciji Critical Mass-a bili su Omladinski klub Nikšić i Kulturni centar Punkt. Pored Opštine Nikšić, podršku organizaciji događaja pružila je i Uprava policije, koja je obezbjeđivala učesnike vožnje.

Za bicikliste iz Podgorice, u saradnji sa Željeznicom Crne Gore, Biciklo.me je obezbijedilo prevoz vozom uz promotivnu cijenu karata.

Prvi nikšićki Critical Mass organizovan je prije godinu, dok se za početak Critical Mass-a globalno smatra 1992. godina, kada se nekoliko desetina biciklista provozalo San Franciskom. Ime manifestacije potiče iz saobraćajnih navika u Kini, gdje motociklisti i biciklisti komuniciraju bez signala – na raskrsnici se skupljaju dok ne dođu do određenog broja (kritične mase) i tada kao grupa prolaze kroz raskrsnicu.

O projektu Velonik:

Velonik je izabran za najbolji projekat na 5. konkursu Pivare „Trebjesa“ kojim se biraju ekološki projekti NVO sektora, a čiju realizaciju kompanija pomaže sa 10.000 eura.

 

Nemate pravo da postavite komentar