19
Fri, Apr

Herbarijum

Pored žutih banana na koje smo navikli, postoje i crvene banane, poznate i kao Crvena Daka Banana (Red Dacca Banana).

Pored žutih banana na koje smo navikli, postoje i crvene banane, poznate i kao Crvena Daka Banana (Red Dacca Banana).

crvene banane1crvene banane2Potiču sa Kosta Rike i omiljene su u Meksiku, Centralnoj Americi i čak u nekim delovima Australije. Manje su od žutih, a sam plod je znatno mekši, kremaste teksture, a ukusom podsjećaju na malinu. Najviše se jedu u Centralnoj Americi, gdje se i najviše izvoze i idealne su za torte i voćne salate. Narastu u visinu u prosjeku 7 metara.

Ono što je nevjerovatno je činjenica da su banane voće koje se najviše konzumira na svjetskom nivou. Imaju visoku kaloričnu vrijednost, uključujući i 6 vitamina i 11 minerala. Daju nam trenutnu dozu energije, tako da nije čudno što se i mnogi sportisti u kratkim pauzama iscrpljujućih mečevima, upravo opredjeljuju za banane. Interesantno je i da drvo banane nije u stvari drvo već najveća biljka na svijetu. Banane se beru još dok su zelene, a dozrijevaju u posebnim prostorijama, pa čak i u toku transporta. Sazrijevanje se može ubrzati stavljanjem banana u papirne kese. 

Crvena boja koju imaju potiče od beta karotena koji imaju u sebi. Bogate su vlaknima i vitaminima C, D i B6. Ukoliko pojedete samo jednu crvenu bananu na dan, unećete 15% dvevne doze vitamina C i čak 20% dnevne doze vitamina D koji su potrebni organizmu. Redovna upotreba crvenih banana smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka debelog crijeva, dojke, a reguliše i varenje budući da su izuzetno bogate vlaknima. Manje zrele banane sadrže više skroba, a manje šećera, a zrelije obrnuto. Sadrže i određene količine kalijuma i mangana. Banana je kalorična i daje istu količinu kalorija kao krompir. 

Banane se najviše jedu u svježem stanju, ali mogu i da se suše, kuvaju i prže.  Listovi banane su elastični i otporni na vodu pa se upotrebljavaju kao ambalaža. Banana se koristi negdje za dobijanje tekstilnog vlakna i papira. Kora od banane je poznata zato što se u filmovima uvijek neko oklizne na nju, ali unutrašnjost kore od banane se može iskoristiti za glancanje kožne obuće. Neki ljudi koriste unutrašnji dio kore od banane za poliranje zuba. Zubi postaju belji i sjajniji.

 

Nemate pravo da postavite komentar