20
Sat, Apr

Herbarijum

Na samom ulazu u Otrovni vrt Alnwick stoji jasan natpis bijelim slovima na crnoj pozadini: Ove biljke mogu ubiti.

Na samom ulazu u Otrovni vrt Alnwick stoji jasan natpis bijelim slovima na crnoj pozadini: Ove biljke mogu ubiti.

Otrovni vrt Alnwick 2aOtrovni vrt Alnwick 3Za one koji ne znaju čitati, tu je i slika lobanje sa prekriženim kostima koja daje više nego jasnu poruku o opasnostima koje vrebaju iza kapije.

Iza velike crne kapije nalazi se vrt u kojem raste oko 100 legendarnih biljaka ubojica, kao i nešto manji broj biljaka sa omamljujućim svojstvima. Ovjde rastu biljke koje se smtaraju najotrovnijim na svijetu, kao što su Atropa Belladonna, Strychnos Nux vomica (strihnin) i Conium maculatum, a tik pored njih restu biljke poput maka, canabisa i coca-e.

Bez pratnje stručnog vodiča, posjeta vrtu je strogo zabranjena. Osoba koja je zadužena za sigurnost posjetitelja tokom šetnje više puta napomene da se biljkama ne smije prići, a pogotovo da se ne smiju dirati ili mirisati… jer su neke od njih toliko otrovne da mogu ubiti čak i svojim mirisom.

Otrovni vrt Alnwick 4Otrovni vrt Alnwick 10Otrovni vrt je otvoren 2005. godine i dio je mnogo većeg kompleksa standardnih vrtova Alnwick dvroca u Northumberlandu (u kojima vas cvijeće neće ubiti ako ga pomirišete!).

Umjesto da se dvorcu vrati stari dio sa ljekovitim biljkama, vojvotkinja koja je trenutni vlasnik dvorca odlučila je da napravi kontru, te da na toj parceli posadi opojne, kao i najotrovnije biljke za koje je morala dobiti specijalne dozvole od vlade, neke toliko opasne da se moraju posaditi u kavezu.

Vojvotkinja od Northumberlanda objašnjava svoju ideju: “Pitala sam se zašto je toliko vrtova širom svijeta usmjereno na ljekovitu moć biljaka, a ne njihovu sposobnost da ubiju… Osjećala sam da većinu djece više zanima kako biljke ubijaju i kako bi grozna i bolna smrti mogla biti.”

 

Nemate pravo da postavite komentar