14
Fri, Jun

Herbarijum

 

Kanabis nije jedina biljka koja vas može učiniti srećnim i opuštenim. Postoji još mnoštvo legalnih biljaka koje rastu u divljini a imaju gotovo isti učinak. 

 

Kanabis nije jedina biljka koja vas može učiniti srećnim i opuštenim. Postoji još mnoštvo legalnih biljaka koje rastu u divljini a imaju gotovo isti učinak. 

Predstavljamo samo neke od njih…

Napomena: iako su legalne, ne preporučujemo konzumiranje isih

plavi lotus5. Plavi lotus

Nymphaea caerulea, takođe poznata i kao Plavi lotus, Plavi egipatski lokvanj ili Sveti plavi ljiljan, je još jedna biljka sa ‘magičnim’ svojstvima. Plavi lotus izvorno dolazi iz rijeke Nil, kao i mnogih drugih lokacija u istočnoj Africi.

Mnogi nazivaju ovu biljku “šiljata biljka”, i to ne samo zbog svojih plavih i bijelih šiljatih latica, već zato što imaju isti učinak kao sedativ, a opet povećavaju korisnikovu svijest. Navodno, pri konzumiranju biljke, svi vaši osjećaji će biti pojačani, a u isto vrijeme ćete osjećati mir i tišinu.

lavlji rep4. Leonotis leonurus

Leonotis leonurus (poznata i kao Lavlji Rep ili Divlja Dagga) je biljka koja uglavnom raste u regijama suptropske i mediteranske klime izvan Južne Afrike, kao što su Kalifornija, Havaji i Australija. Biljka se suši i zatim puši kao duhan, a konzumiranje iste može izazvati umirujuće učinke (uglavnom ih porede sa učinkom pušenja kanabisa).

Postoji i niz negativnih stvari koje mogu proizaći iz pušenja Lavljeg Repa, poput iritacije pluća i grla, vrtoglavice, euforije, i promjene u vidu. Iako je legalna u većini zemalja, popis nus pojava vezanih za ovu biljku raste velikom brzinom.

divlja salata3. Divlja salata

Lactuca virosa  ili Divlja salata se razliuje u mnogim stvarima od salate koju svakodnevno konzumiramo. Divlja salata ima duge i tanke stabljike, a konzumiranje iste stvara malo slabiji učinak od maka.  Može se naći u jugoistočnoj i istočnoj Engleskoj, a također je pronađena u Punjab regiji Pakistana, Indiji i Australiji gdje raste u divljini, kao i u nekoliko država SAD-a.

Konzumiranje ove salate vodi u blago euforično ili smirujuće stanje, ali učinci ne idu puno dalje od toga. Komore u stabljikama su te koje sadržavaju smirujuću supstancu.

Salvia divinorum2. Salvia divinorum

Salvia divinorum (takođe poznata kao Prorokova kadulja, Ska María Pastora, Kadulja Vizionara ili jednostavno Salvia) je biljka koja mnogi znaju kao “kadulja”. Međutim, ovo nije standardna kadulja koju ste navikli piti u čajevima. Salvia je biljka za koju se odavno zna da stvara vizije u umu korisnika.

Ova biljka je visoka tek nešto više od jednog metra i prepoznatljiva je po velikim listovima. Ponekad se na stabljikama mogu pronaći i bijeli ili ljubičasti cvjetovi. Salvia divinorum se smatra endemskom biljkom, a raste u Sierra Mazateca u državi Oaxaca u Meksiku. I pored svog vizionarskog učinka, Salvia je i dalje legalna u većini zemalja.

Passiflora1. Passiflora

Passiflora, poznata i kao Cvijeće Strasti, je biljka za koju je tek nedavno otkriveno da ima učinak koji ‘mijenja um’. Dijelovi biljke koji stvaraju iluzije su stabljika i korijen. Umirujući učinci Passiflore se također mogu dobiti iz konzumiranja velike količine voća koji stvara.

Cvijeće Strasti može imati mnogo različitih boja poput crvene i ljubičaste i svaka biljka može izgledati potpuno drugačije od prethodne. Osušeni listovi biljke imaju umirujući efekat od kojeg se često jako brzo zaspe.

 

Nemate pravo da postavite komentar