28
Sat, Jan

Gadžeti

Novi Garmin Forerunner 15 nudi sve što rekreativcu treba, po vrlo razumnoj cijeni.

Novi Garmin Forerunner 15 nudi sve što rekreativcu treba, po vrlo razumnoj cijeni.

garmin forerunner 15 putokaz satgarmin forerunner 15 putokazAko dosad niste koristili sportski sat s pulsometrom, pedometrom, GPS-om, Garmin Forerunner 15 je odličan izbor za početak. Po specifikacijama nudi sve što bi prosječan rekreativac (trkač, biciklist…) mogao zatrebati, od preciznog GPS-a, preko mjerenja pulsa, do brojanja koraka koje ste napavili tijekom dana, te vodonepropusnosti. Zahvaljujući ljubaznosti ekipe u Garminu imao sam ga prilike testirati gotovo mjesec dana, i dojmovi su vrlo pozitivni.

Biciklizam (u prvom redu MTB), skijanje, plivanje i trčanje su sportovi kojima se povremeno bavim, a na tjednoj bazi odradim 2 do 3 treninga – po tome sam upravo ciljana publika za Garmin Forerunner 15. Zato sam ga od prvog dana s veseljem počeo nositi, premda već desetak godina ne nosim ručni sat (otprilike otkad imam mobitel). Prvih dan-dva je osjećaj na ruci bio malo neobičan, ali tome nije uzrok Garmin nego moje dugotrajno izbjegavanje ručnih satova. Ali, brzo sam se navikao, i sve je krenulo kako treba.

Garmin Forerunner 15 je nesumnjivo kvalitetan proizvod, kako po izradi tako i po mogućnostima. Od početka su me oduševile dvije ‘sitnice’ – brojanje koraka tijekom dana i podsjetnik ‘Move!’, koji se oglašava nakom malo duljeg perioda neaktivnosti. Naravno, moguće ga je isključiti, ukoliko vas tijekom radnog dana počne nervirati.

Brojanje koraka je priča za sebe – tek uz pomoć Garmina Forerunner 15 postao sam svjestan koliko malo se krećem na dnevnoj bazi. Tek zahvaljujući svakodnevnoj duljoj šetnji s mojim retreiverom dostignem željenih desetak tisuća koraka dnevno, od čega na šetnju s psom otpada oko 4.000 koraka. Da, bilo mi je zanimljivo izmjeriti i koliko smo se supruga i ja šetali kroz Ikeu – jedan krug od početka do kraja, bez mnogo ‘švrljanja’ sa strane: oko 3.500 koraka.

Sportski sat Garmin Forerunner 15Ostale mogućnosti rade očekivano dobro i precizno, u prvom redu mjerenje pulsa i snimanje GPS traga prilikom vježbanja. Malo sam skeptičan prema Garmin Connectbrojaču utrošenih kalorija, premda sam ispravno upisao i težinu i visinu i životnu dob. Spajanjem na Garmin Connect možete uređivati sve postavke – pretpostavljene su postavke za trčanje, a nakon promjene na biciklizam broj utrošenih kalorija se gotovo prepolovio, premda mi se i dalje čini prevelikim. Ali sličan problem imam i s ciklokompjuterom i s aplikacijama za pametni telefon, čini mi se da svi malo preoptimistično broje utrošene kalorije.

S druge strane, pulsmetar i GPS rade savršeno, točno i precizno i rezultati se gotovo u potpunosti podudaraju s podacima snimljenim drugim uređajima. Samo nošenje pulsmetra oko prsa tijekom vježbanja nije problem i brzo se naviknete na traku.

Baterija – to je potencijalno jedina slabija točka Garmin Forerunnera 15. Radi se o punjivoj bateriji koja se puni kad spojite sat USB priključkom na računalo (i istovremeno prebacuje podatke na Garmin Connect). Ukoliko sat ne koristite za zapis GPS traga i mjerenje pulsa, nakon tjedan dana se ne potroši niti pola baterije. Međutim, nakon 2 sata vožnje biciklom i uz uključen GPS i pulsmetar, istrošila se do pola. To većini kupaca neće biti problem, jer nitko ne vježba 4 sata dnevno! Međutim, premda rijetko sudjelujem na natjecanjima, to bi mogao biti problem amaterima prilikom trčanja maratona ili biciklističkih utrka – ove godine sam bio na Adria Bike Maratonu, 50 km stazu sam prešao za malo više od 4 sata, i s ovim satom bih bio s baterijom na rezervi… OK, bio sam novinar i fotograf i dosta sam stajao radi snimanja, ali i mnogi natjecatelji-amateri su se vozili više od 4 sata. Ipak, jasno je da trajanje baterije neće biti problem, osim iznimno – ako zaboravite napuniti bateriju prije duljeg vježbanja ili ako sudjelujete u višesatnom natjecanju. Ali, ovaj sat zapravo tome nije niti namijenjen – za rekreativce je gotovo savršen, ima sve potrebne funkcije (osim plivanja), lijepo izgleda i radi odlično!

garmin forerunner 15 putokazMEPLUS: Lijep izgled. Kvaliteta izrade. GPS, puslmetar, brojač koraka. Vodootporan. Punjiva baterija. Jednostavno spajanje na Garmin Connect i sinkronizacija.

MINUS: Ne može se koristiti na bazenu, za plivanje.

Utisak: Odličan i povoljan uređaj namijenjen rekreativcima, za treninge i tek povremeno natjecanje. Uz to, izgleda lijepo pa ćete ga rado nositi tijekom cijelog dana, na poslu i u slobodno vrijeme.

Testirao: Goran Vrakela

www.garmin.hr (158 eura, 184 sa pulsmetrom)