28
Sat, Jan

Gadžeti

Dizajnirana za svakodnevnu utotrebu ova narukvica je uvijek tu kad vam zatreba.

Dizajnirana za svakodnevnu utotrebu ova narukvica je uvijek tu kad vam zatreba.

braceletsklonisteDizajnom podsjeća na utkane narukvice koje ste nosili kao dijete, samo što ova narukvica ima mnogo veću uputrebu : pomoć u preživljavanju u prirodi! Napravljena je od istog najlona koji se koristi u proizvodnji padobrana od II Svjetskog rata. Narukvica se lagano podešava sa jednom rukom pomoću "činč" sistema. Isti sistem vam takođe pruža lagano skidanje narukvice kada vam zatreba. U skladu sa Grilsovim revolucionarnim idejama, narukvica je napravljena da teži svega 28 grama, ali ne nauštrb efikasnosti. Ovdje ćemo samo pomenuti neke od stvari i sutiacija u kojima će vam ova nevjerovatno efikasna narukvica pomoći.

Ne postoji ništa ljepše nego spavati pod otvorenim nebom. Ali ako vremenski uslovi nijesu najbolji moraćete napraviti sklonište. Ova narukvica vam može pomoći da napravite osnovno sklonište.

Za ovakvo sklonište možete iskoristiti obično drveće i grane ili neki drugi materijal koji vam dopadne šaka. Jednostavno stavite veću granu preko dva drveta koja će vam takoreći biti "kičmeni stud" skloništa. Naslonite na ovaj stub grane pod uglom od 45 stepeni i jednostavno ih vežite ovom narukvicom. Između ovih "stubobva" napunite lišće i grane i imate primitivno sklonište.

fish

Odmah nakon skloništa, na hijerarhiji ljudskih potreba nalazi se hrana! Raspletite vašu narukvicu za preživljavanje i privežite je za neki štap. Na vrhu najlonske narukvice stavite mamac ili kuku i postajete ribolavac za nekoliko minuta!  

krv

Život u divljini nije za one sa slabim srcem. Svakodnevno ćete imati modrice, ogrebotine, posjekotine i druge opasne povrede. Pored njenih mnogih mogućnosti, narukvica se može odmotati i koristiti kao podvez za zaustavljanje gubitka krvi.

Istinita priča : Džejms Litl je bio pogođen u nogu tokom vojne dužnosti u Iraku. Nesposoban da pobjegne na sigurno, odvezao je jednu od dvije narukvice i zategao oko noge, što mu je spasilo život!

Između ostalog ova narukvica opremljena je i sa malom pištaljkom za hitne slučajeve. Opciono može se naručiti sa nožem koji je takođe dizajnirao Ber. O njemu ćemu pričati u nekom sledećem članku.

Redakcija PUTOKAZ-a