20
Sat, Jul

Aktuelno

Realizacija sportskog kampa 2014. u Tomaševu kod Bijelog Polja pokazala je zavidan nivo profesionalnosti,

Realizacija sportskog kampa 2014. u Tomaševu kod Bijelog Polja pokazala je zavidan nivo profesionalnosti,

ujedno i prikaz sposobnosti celokupnog organizaconog tima da se suoči sa ustaljenim problemima izvođenja nastave u prirodi, čime ih je praktično prevazišla, samim tim i ohrabrila za buduće projekte ovog tipa.

0Y6A9970 LargeO KAMPU

Potreba za ovakvim vidom aktivnosti u prirodi neprestano raste. Ovu potvrdu nam daju sami učesnici kampa, koji su kroz kratki boravak u prirodi stekli i razmenili korisna znanja i iskustva, susreli se sa velikim brojem ponuđenih programskih sadržaja i na kratko se sklonili i odmorili od ustaljenog urbanog životnog stila. Zahvaljujući ovoj interesnoj grupi iskrenih ljubitelja prirode kamp ima svrhu postojanja i težnju ka širenju. 0Y6A0173 Large

Sa aspekta fizičke kulture program kampa obuhvatio je organizaciju izletničke aktivnosti i logorskog života, zatim osnove, preživljavanja u prirodi i sportske aktivnosti: speleologiju, planinarstvo, orijentaciju, streličarstvo, streljaštvo i večernje programe. Kroz ponuđenu edukaciju u prirodi učesnici kampa su shvatili značaj očuvanja prirode, njene zakonitosti, a paralelno sa očuvanjem prirodnih lepota svesno ili nesvesno radili su na poboljšavanju zdravstvenog statusa kroz izlaganje pozitivnim faktorima spoljašnje sredine i fizičkim aktivnostima. Socijalizacija učesnika kampa takođe je jedan od primarnih ciljeva kolektivnog boravka na otvorenom, gde praktično svaki pojedinac pronalazi svoje mesto u složenom sistemu organizacije.

0Y6A0762 LargeOvom ponudom kamp je zaokružio jednu kompleksnu oblast edukacije iz domena fizičke kulture zvanu aktivnosti u prirodi i pružio mogućnost za sinergiju sa drugim društvenim delatnostima, što je ujedno veliko bogatstvo ove struke.

Korist ovakvih kampova može se sagledati kroz nekoliko aspekata. Prvenstveno edukativnog gde učesnici usvajaju ponuđena znanja konkretnih oblasti, sportsko-rekreativnog gde se kroz programske sadržaje izvodi veliki broj kretnih aktivnosti, zdravstvenog, koji proizilazi iz prethodno navedenog, zatim turističkog u kome se upoznaje regija u kojoj je organizovan kamp i stavlja u ponudu “eksploatacije” i neizostavnog ekološkog aspekta, koji je na prvom mestu i kome je cilj shvatanje važnosti boravka u zdravoj sredini bez industrijskog zagađenja.

0Y6A1105 LargeOvaj trodnevni kamp u dolini Etno sela Vuković pomalo okupan kišom, presvučen gustom maglom i ponekada obasjan jesenjim suncem bio je nesvakidašnji prizor produženog vikenda, svima nama ponuđen direktno od srca prirode. Pohvala članovima PD Lisa na uspešno realizovanom kampu, a posebnu zahvalnost za ukazano poverenje u ravnopravnom učešću na ovom projektu Predmeta Aktivnosti u prirodi ispred Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta iz Beograda.

Vladimir Miletić,

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja iz Beograda

Autor fotografija Radule Čović, kompletnu galeriju možete pogledati na ovom LINKU.

Nemate pravo da postavite komentar