24
Wed, Apr

Aktuelno

 


Na ulicama crnogorskih gradova sve je više napuštenih pasa, o kojima niko ne brine i koji se ne pominju.

 


Na ulicama crnogorskih gradova sve je više napuštenih pasa, o kojima niko ne brine i koji se ne pominju.

1Vlasnicima ljubimci nekad prebrzo dosade, pa ih prepuste ulici, ali srećom postoje ljudi koje sve to pogađa i koji napuštenim psima pružaju ljubav i utočiste.

Utočište psima pružila je Mirjana Vasiljević koju je ekipa CdM-a posjetila, a vlasnica prihvatilišta “Mali raj” u Rogamima poručila je da kod nje ima mjesta za svaku novu šapicu.

2“Često se desi da ranjenog psa ili mačku ostave blizu našeg imanja jer znaju da ćemo ih zbrinuti pa nam se mjesečno pridruži oko šest novih članova družine. Ali mjesta i ljubavi ima za sve, za svaku novu šapicu. Kao što vidite psi nisu agresivni, sve je dovoljno prostrano za njih. Svako od njih ima svoju priču i ime“, kazala je Mirjana.

Lavež pasa i mahanje repom kao znak dobrodošlice i gostoprimstva dočekalo nas je u Mirjaninom prihvatilištu, koje, kako ističe ponosna vlasnica postoji već šest godina.

Od nedavno Mirjana je proširila kapacitet ovog azila otvaranjem djela “Veliki raj“.

3Sada se ovo prihvatilište prostire na oko 2000 kvadratnih metara i broji oko sto životinja koje su uglavnom ostavljane po ulicama povrijeđeni i iznemogli od neuhranjenosti i bolesti.

“Često se desi da ranjenog psa ili mačku ostave blizu našeg imanja jer znaju da ćemo ih zbrinuti. Nerijetko odem na mjesta za koja mi jave da ima ugroženih životinja. Mjesečno nam se pridruži oko šest novih članova ove družine“, rekla je Mirjana.

4Mirjanin radni dan počinje oko 4.30 ujutru, kada kreće u obilazak životinja.

“Ujutru nahranim životinje, očistim dvorište koje je podređeno ljubimcima”, dodaje ona.

Njene obaveze znaju da traju i po nekoliko sati, a ponavlja ih par puta dnevno.

Koliko ljubavi i truda Mirjana ulaže u rad oko pasa i svih prisutnih životinja ogleda se i u njihovoj povezanosti sa njom.

5Pa tako, tvrdi Mirjana jedan pas cvili kad ona plače.

“On uvijek cvili kad ja plačem. Potom njuška moje lice da se uvjeri da sam dobro”, priča nam ona.

Neophodna hrana, lijekovi i dobrovoljci za udomljavanje životinja

Vlasnica imanja, kaže da sve radi sama te da nema pomoć od nadležnih.

“Moram da naglasim da nemam pomoć od Opštine ili registrovanih azila. Hranu i veterinarske usluge sve sama plaćam. Dobrodošla bi pomoć u vidu hrane i osnovnih veterinarskih medikamenata za životinje“, kazala je Mirjana.

6Ona apeluje na sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti i koji žele da pomognu donacijama u navedenim stvarima koje su neophodne.

“Pomoć dobijam iz Slovenije, od Jasne Krajnc, koja kad skupi nešto novca za hranu za životinje pošalje mi“, rekla je Mirjana.

Rijetko je i onih koji se jave Mirjani kako bi udomili neko kuče ili mačku, pa ona poziva sve koji žele ljubimca da dođu na njeno imanje i odaberu pravog prijatelja za sebe.

“Trenutno je deset kučića koji su pogodni za usvajanje, pored već odraslih pasa”, dodaje ona.

7Psi iz ” Malog i velikog raja” osvajači brojnih nagrada

Među ovom veoma druželjubivom i veselom družinom, kako nam priča Mirjana, ima i onih koji su osvojili nagrade na važnim takmičenjima.

“Tako su članovi ove družine osvojili drugo i treće mjesto na takmičenju za najboljeg mješanca u maju 2015. godine u organizaciji NVO “sPas”, i simpatičnu nagrada za najbolju frizuru 2016. godine isto u organizaciji pomenute NVO”, dodaje ona.

Tu su i brojne diplome i zahvalnice.

Mjesta ima za sve, najviše za ljubav i prijateljstvo

Vrata “Malog i velikog raja” otvorena su za sve životinje kojima je pomoć i ljubav potrebna, ali i za sve one ljude koji žele da im pruže ljubav, pažnju i brigu.

Ekipa CdM-a uvjerila se u ove riječi i provela je dan družeći se sa veoma umiljatim životinjama, po čijem ponašanju niko ne bi pomislio da su bile napuštene, bolesne ili da su trpile nasilje.

Možda se među ljubimcima ovog imanja nalazi baš vaš budući prijatelj.

CdM/Foto:CdM

Nemate pravo da postavite komentar