19
Fri, Apr

Aktuelno

 

Praktično za svaki komad opreme koji služi ljudskom istraživanju svemira treba utrošiti godine testiranja.

 

Praktično za svaki komad opreme koji služi ljudskom istraživanju svemira treba utrošiti godine testiranja.

PADORAN NASAIpak, slučaj NASA-e vezan za padobranski sistem letilice Orion je specifičan jer je za njega trebalo više od 11 godina.

Glavni tehnolog NASA-e, Daglas Terijer, nedavno je posjetio jednog od glavnih izvođača radova za NASA-u, kompaniju „Jacobs“. Tokom obilaska inženjerskih pogona, Terijer je saznao kako se radi na novom sistemu za destilaciju vode iz urina za dugotrajne svemirske misije, te na senzorima koji mogu da prate udare mikrometeorita u svemirske letilice.

meropen7 cropTakođe je saznao i za padobranski sitem za letilice Orion, na kojem firma „Jacobs“ pomaže. Inženjerka koja je informisala Terijera i grupu novinara navela je i kako je NASA zapravo kroz ovakva partnerstva uštedjela mnogo resursa „kroz 11-godišnji ugovor o razvoju padobrana“. Novinar stranice ArsTechnica u prvim mah nije mogao da povjeruje u ovaj podatak, iako je NASA-in glavni tehnolog samo zadovoljno klimnu glavom.

Kako je moguće da je trebalo više od 11 godina da se razvije padobranski sistem za svemirsku letilicu? Da stvar bude gora - ugovor još traje i tako ćeć biti barem do 2019. godine. Dakle, 13 godina za padobran.

Prema riječima portparolke NASA-e, u proteklih 11 godina napravljen je niz različitih istraživanja, što konceptnih, što praktičnih, kao i niz testova na zemlji te 17 testova iz vazduha potrebnih kako bi se testirali svi scenariji i moguće tačke otkazivanja. Letilica Orion bi trebalo da dovrši sve testove tokom 2019. godine, pa će astronauti očigledno na put krenuti sigurniji nego ikad.

Testiranje novih tehnologija traje (pre)dugo, to je činjenica s kojom se jednostavno valja pomiriti, ali kako to da su padobrani za misije Apollo, Gemini i Mercury razvijeni u svega nekoliko godina?

ArsTechnica je upitala NASA-inog tehnologa gdje su stvari zakazale i dobila direktan odgovor: politika.

Politika je ono što diktira resurse i svemirske agencije, a koji su nakon programa Apollo i Hladnog rata jednostavno presušili. No, mnogima 

 

 

Nemate pravo da postavite komentar