19
Fri, Apr

Aktuelno

 

Već pet decenija Planinarsko smučarsko društvo (PSD) "Javorak" organizuje Memorijal "Ratko Gaga Lučić" u znak sjećanja na tog planinara i spasioca koji je 1967.godine poginuo vadeći utopljenicu ispod Vezirovog mosta u Podgorici.

 

Već pet decenija Planinarsko smučarsko društvo (PSD) "Javorak" organizuje Memorijal "Ratko Gaga Lučić" u znak sjećanja na tog planinara i spasioca koji je 1967.godine poginuo vadeći utopljenicu ispod Vezirovog mosta u Podgorici.

1I proteklog vikenda desetak ekipa se takmičilo u orjentaciji i pokazalo da je Nikšić uvijek bio i biće rasadnik planinara. Mišo Lučić, brat pokojnog Gage, uručio je pehar pobjedničkoj ekipi seniora u sastavu Dejan Vujičić, Boris Banjević i Miljan Dukić.

2

Drugo mjesto pripalo je Petru Backoviću, Mitru Andrijaševiću i Nemanji Vukajlović, dok su treći bili Adriana Minić, Luka Bijelović i Mario Đurđević.

Među juniorima prvo mjesto osvojila je ekipa u sastavu Vasilije Vujović, Filip Đurđevac i Nina Jevtović.

3"Sa porodicom Lučić smo se dogovorili da ovo bude i poslednji Gagin memorijal jer puno naših članova, nažalost, nije među nama a neizbrisiv trag su ostavili u istoriji kluba. Od iduće godine jedan dan u godini odabraćemo kao Dan društva gdje ćemo evocirati uspomene na sve te ljude koji nisu sa nama, a koji su pronijeli slavu "Javorka" širom svijeta", kazao je Dragutin Šlagi Vujović, jedan od onih koji je ispisao istoriju najtrofejnijeg i najorganizovanijeg kluba u Grnoj Gori.

4Vujović je jedan od trojice članova "Javorka" koji su 2010.godine osvojili krov svijeta, Mont Everest.

Nikšićki planinari su pored takmičenja u orjentaciji i 50-og Memorijala proteklog vikenda obilježili i 65.godina uspješnog rada, a jubileje krunisali zvaničnim otvaranjem planinarskog doma.

"Ovdje su predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore i svi naši proslavljeni planinari i alpinisti koji su već ‘Javorak’ proslavili širom svijeta. Tu je jedini preostali Crnogorac, od njih četvorice, koji se 1962. godine popeo na Mon Blan, Svetislav Bebka Kljujev. Tu su i Stevan Vujičić i Nikola Šunja Mrvaljević, koji su uz Mija Kovačevića, jedini živi iz ekspedicije koja je su 1965.prva prošla kroz kanjon Nevidio", kazao je Vujović.

Njima su članovi PSD “Javorak” uručili zahvalnice, a posebna plaketa uručena je i članovima porodice Ratka Lučića. Nijesu planinari zaboravili ni sve one koji su pomogli i stvarali Društvo.

Vijesti

 

Nemate pravo da postavite komentar