19
Fri, Apr

Aktuelno

Drinska regata je najstarija i najmasovnija manifestacija turističko - rekreativnog karaktera na rijeci Drini, koju organizuju STC „Bajina Bašta” i Opština Bajina Bašta. 

Drinska regata je najstarija i najmasovnija manifestacija turističko - rekreativnog karaktera na rijeci Drini, koju organizuju STC „Bajina Bašta” i Opština Bajina Bašta. 

regata111regataregata1Prva Drinska regata je održana treće sedmice jula 1994. godine i od tada se svake treće sedmice u julu održava ova manifestacija u uspomenu na drevne drinske splavare i predstavlja spoj tradicije sa savremenim turističkim trendovima.

Ovaj jedinstveni karneval na vodi uz veliki broj drugih raznovrsnih sadržaja predstavlja jednu od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji i najveći događaj na vodi u ovom dijelu Evrope. Drinska regata pored velikog spusta rijekom Drinom obuhvata i brojne prateće sadržaje koji svake godine u julu u Bajinu Baštu privuku preko 100 000 posjetilaca.

regata5regata3regata4Iz godine u godinu rastući Drinska regata je u 2016. i formalno stekla status jedne od najznačajnijih manifestacija u Srbiji. U 2016. godini Drinska regata je nagrađena sa dva najznačajnija priznanja u turizmu u Srbiji tako da je i zvanično krunisana kao najbolja srpska turistička manifestacija.

regata7Od strane Turističke organizacije Srbije Drinskoj regati je na Svjetski dan turizma dodeljen „Turistički cvet 2016.” za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji, a od strane Privredne komore Srbije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija nagrada „Najbolje iz Srbije 2016.” za najbolju turističku manifestaciju u funkciji promocije Srbije.

regata8Ova nagrada je posebno značajna jer su kao kriterijumi za ocjenu bili i objektivni parametri kao što je broj posjetilaca, tradicija i dobra organizacija ali i ocjene eminentnog stručnog žirija i ono što je posebno važno glasanje posjetilaca manifestacije.

regata9Od jubilarne 20. Drinske regate ustalilo se da program manifestacije traje pet dana i to od srijede do nedjelje a veliki spust Drinom je uvijek subotom. Za sve dana trajanja manifestacije u centru Bajine Bašte se održava sajam meda, rakija, suvenira i domaće radinosti. Prvih dana manifestacije održavaju se koncerti u Sportskom centru „Braća Milutinović” na kojima su izvođači narodne ili pop muzike. 

regata11Četvrtkom je u Perućcu tradicionalno takmičenje u pripremanju riblje čorbe koje u prelijepom ambijentu pored rijeke Vrelo okuplja veliki broj posjetilaca koji se uz muziku i piće druže i kuvaju riblju čorbu. 

regata12Petkom se održavaju skokovi sa mosta u rijeku Drinu gdje se pred hiljadama posjetilaca takmiče najhrabriji skakači sa celog Balkana.

Petak i subota uveče su rezervisani za „Most Fest” koji je kao muzički festival u okviru Drinske regate izrastao u jedan od najvažnijih segmenata manifestacije. U dvije večeri nastupaju najpoznatije muzičke zvezde sa ovih prostora. 

regata6Centralni dio manifestacije je spust Drinom od Perućca do Rogačice, u dužini od 25 km, koji je uvijk subotom, a kilometarska povorka startuje ispod HE „Bajina Bašta“ tačno u 11 časova.

Spust uvijek zvanično otvara neko od poznatih javnih ličnosti ili od najviših državnih funkcionera.

Nedjelja je dan za sumiranje utisaka i za uživanje u kulturno umjetničkim dešavanjima kao što su predstave i izložbe koje se održavaju u Bajinoj Bašti u vrijeme Drinske regate.

23. Drinska regata je bila značajna po tome što su tada prvi put na ovako velikom događaju i na spustu organizovano učestvovala i lica sa invaliditetom pa je ova manifestacija imala doprinos i socijalnoj inkluziji ovih osoba.

Na ovogodišnjoj Drinskoj regati, 24. po redu, ispod brane Perućac, zaplovilo je više od 20.000 ljubitelja splavarenja iz svih krajeva Srbije ali i iz 30-ak zemalja svijeta.

 

Nemate pravo da postavite komentar