16
Tue, Apr

Aktuelno

Objavljivanje dobitnika nagrade za ekologiju Goldman, za 2017. godinu, dobar  je  povod da se oda dužno priznanje vođama aktivista.

Objavljivanje dobitnika nagrade za ekologiju Goldman, za 2017. godinu, dobar  je  povod da se oda dužno priznanje vođama aktivista.

ekologija CustomIpak, to  je  i zgodna prilika da naglasimo koliko  je  hrabrosti potrebno za ovu aktivnost (kao i za rad mnogih drugih ekoloških aktivista).

Kada smo moja dobra prijateljica Berta Kaseres i ja 2015. godine dobile tu nagradu, u obraćanju na ceremoniji uručenja Berta  je  rekla: “Dajem svoj život u službu majke zemlje”. Ubrzo nakon toga Berta  je  ubijena u Hondurasu. Njena  je priča tragična, ali nije jedina. Doslovce kroz nekoliko mjeseci ubijen  je  i Isidro Baldenegro Lopez, još jedan laureat Goldmana.

Nikada do sada nije bilo tako opasno biti ekološki aktivista. Sjetie se nasilja prema ekološkim zaštitnicima koji su protestovali protiv naftovoda Dakota Access u SAD. Policija  je  optužena za prekomjernu upotrebu sile prilikom ratjerivanja predstavnika indijanskog plemena Sijuks iz rezervata Standing Rock i njihovih pristalica koji su tvrdili da će taj projekat dovesti do zagađenja vođe i rušenja svetih mjesta sa grobovima.

Na sreću, tokom tih protesta niko nije ubijen. Ali u drugim zemljama, onim sa krhkijom demokratijom, ekološki aktivisti koji istupaju protiv onih koji zagađuju životnu sredinu igraju se sopstvenim životom. Po podacima iz izvještaja organizacije Global Witness, samo 2015. godine regitrovano  je  185 ubistava aktivista u 16 zemalja. To  je  skoro dvostruko više od broja ubijenih novinara te godine.

Moje lično iskustvo takođe svjedoči o opasnosti koja prijeti borcima za ekologiju. Tokom osam godina, stanovnici moje oblasti Ovino-Uhuru u ruralnoj Keniji bili su izloženi djelovanju otrovnog olova iz metalurškog postojenja koje ima državnu licencu. Svjetska zdravstvena organizacija smatra smrtonosnom dozu olova u razmjeru od 5 mikrograma po decilitru. Najviši nivo koncentracije olova registrovan u Ovino-Uhuru iznosio  je  420 mikrograma po decilitru. U široko poznatom slučaju zagađenja u gradu Flint (država Mičigen, SAD) izmjereno  je  35 mikrograma po decilitru.

ekologija

Kada smo saznali da nas truju, krenuli smo da se borimo. Počeli smo da pišemo pisma vladi, organizovali proteste. Uz podršku građana osnovala sam Centar za pravosuđe, državnu upravu i ekološku akciju s ciljem da natjeramo državu i korporacije da preuzmu odgovornost i podrže čistu i zdravu životnu sredinu.

U februaru 2016. naš Centar  je  tužio šest državnih uprava i dvije korporacije. Od toga nije bilo ništa.

Ali, godinu dana kasnije, kada smo u lokalnim medijima objavili da namjeravamo da tužimo dvije korporacije, izbio  je pakao.

I pored ubistva Berte i Isidroa (a takođe i mnogih drugih), nisam do kraja shvatala sve opasnosti kada sam bacila rukavicu u lice moćnicima koje  je  podržavala vlada. Dobila sam upozoravajući telefonski poziv koji ledi krv u žilama - pripazi bolje svog sina. Ekološki aktivisti iz naše oblasti bili su izloženi napadima, oko kuća su im kružili razbojnici koji su mahali mačetama. Sina mog bliskog saborca uhapsili su nepoznati muškarci, ali su ga, srećom, kasnije pustili.

A bilo bi za očekivati da država interveniše i zaštiti svoje građane od sličnih trikova, da i ne govorimo o zaštiti od trovanja olovom. Nismo narušili nijedan zakon; naprotiv, tražili smo poštovanje Ustava Kenije, koji garantuje građanima pravo na bezbjednu i zdravu životnu sredinu. Ipak, izgleda da ne treba da se čudimo takvom ponašanju države. Riječ  je  o tome da  je  2015. godine vlada Kenije - sa još 13 zemalja - na Generalnnoj skupštini UN glasala protiv Rezolucije UN koja  je  pozivala da se zaštite oni koji štite ljudska prava.

ekoloska svijest

Priroda daje dovoljno za zadovoljenje potreba svakog od nas, ali ne daje dovoljno da zadovolji alavost svakog od nas. Prirodni reursi presušuju i zato tlo Afrike, bogato mineralima, postaje privlačno za investitore koji žele maksimalnu dobit. Naravno, vlasti treba da iskoriste mogućnosti za ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta koje se na taj način dobijaju, ali ne smiju dozvoljavati kompanijama da nanose štetu životnoj sredini i ugroze zdravlje i vitalne funkcije lokalnog stanovništva.

Priče o Berti, Isidrou i meni pokazuju da se više ne možemo osloniti na državne organe i na nacionalne snage za sprovođenje zakona, koje bi garantovale istrage i kažnjavanje za zločine protiv planete. Zato  je  svijetu  potreban nezavisni, međunarodno priznati pravni organ kojem se lokalno stanovništvo i aktivisti mogu obraćati radi suprotstavljanja ekološkim zločinima.

U martu 2012. u Ujedinjenim nacijama se prvi put pojavio specijalni izvjestilac za ljudska prava i životnu sredinu i to  je  pozitivan korak. Ali nama  je   potreban  sistem “sa zubima”. Prije 25 godina formiran  je  sud koji prati ljude odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Sličan sud mogao bi da se bavi pitanjima zločina protiv životne sredine i njenih zaštitnika.

Pokušaji da se uguše glasovi koji se bore za poštovanje ekološkog zakonodavstva i regulacije - vode ka samouništenju. Ljudi i planeta umiru. A oni koji se bore za to da preduprijede sve te smrti, zaslužuju zaštitu a ne to postanu nove žrtve.

Autorka  je  ekološka aktivistkinja iz Kenije; dobitnica  je  Goldman nagrade za životnu sredinu za 2015. godinu

Autor: Filis Omido

Copyright: Project Syndicate, 2017.

 

Nemate pravo da postavite komentar