20
Sat, Apr

Aktuelno

 

Orjenski maraton dugačak  14 km, održaće se18 ti put ovog vikenda, a start je zakazan za subotu u 9 sati  ispred planinarskog doma „Za Vratlom“.

 

Orjenski maraton dugačak  14 km, održaće se18 ti put ovog vikenda, a start je zakazan za subotu u 9 sati  ispred planinarskog doma „Za Vratlom“.

orjenski maratonNema takmičarski karakter i prelazi se organizovano, uz vođenje planinarskih vodiča i priču o zanimljivostima koje se obilaze: vrh Grab, Žitni do, Simova pećina, jama Izvod, Subrina kapija, vrh Subre, Vilino Guvno, Subrini platoi i Kamenska ravan.

Revijalna kružna mountain running trka  Orjensko srce, dugačka 7850 metara počinje u nedjelju u 9 sati.  Trka je namjenjena za osobe koje se bave planinskim trčanjem i sličnim sportskim disciplinama.

Deset minuta kasnije startuju se na istoj stazi, ali u rekreativnoj, netakmičarskoj varijanti, sa obezbijeđenim vodičem i obilaskom zanimljivosti: Žitnog dola, Ledene jame, Grotljavice i Dubokog dola. Procijenjeno trajanje ture tri i po sata.

Učesnici bilo koje trase dobijaju sertifikate o uspješno savladanoj trasi, a za mountainrunning trku dodatno se dodjeljuju i diplome za prva tri mjesta u muškoj i ženskoj konkurenciji.

orjenski maraton3

“Planinarska komponenta maratona je dominantna, zanimljiva, pa i zahtjevna, dok u isto vrijeme planinsko trčanje dobija potpuno novu, daleko bržu i iznad svega atraktivnu trasu, koju će zahvaljujući gustoj šumi i brojnim usputnim zanimljivostima, zasigurno odgovarati i rekreativcima”, najavljuju organizatori..

Orjenski maraton poboljšava ponudu primorskog turizma, nudeći nova odredišta i mikro-odredišta, a podiže i atraktivnost Orjena u sferi sporta i rekreacije. Manifestacijom ujedno promovišemo kvalitet infrastrukture planinskih staza koji Orjen svrstava u sam vrh najbolje i najgušće markiranih planina u širem regionu, sa pravim obiljem raznolikih i dobro isplaniranih trasa.

Organizator 18. Orjenskog maratona je Planinarski klub Subra, a realizaciju  su pomogli : Planinarski savez Crne Gore, Atletski savez Crne Gore, Pivara Trebjesa, Odjeljenje granične policije Herceg Novi, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i Komunalno stambeno preduzeće.

Jarac zastitni znak maratona

Pitomi jarac koji je prije 6 godina zaključio da mu je ljepše u divljini, nego u stadu, pa se zato nastanio u ljutom kršu na Subri, od ovog proljeća ovjekovječen je u znaku Orjenskog maratona.

Silueta svojeglavog jarca pridružila se dosadašnjem znaku – planinarskoj markaciji sa simbolom vrha Orjena.

Vijesti

 

Nemate pravo da postavite komentar