20
Mon, Mar

Aktuelno

Herceg Novi je dobio još jednu markiranu stazu za šetnju, i to Tatar bašta (stari most) – Sušćepan (izvor Bostanj), saopštili su iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Opštine Herceg Novi.

Herceg Novi je dobio još jednu markiranu stazu za šetnju, i to Tatar bašta (stari most) – Sušćepan (izvor Bostanj), saopštili su iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Opštine Herceg Novi.

31Kako navode, novomarkirana staza se prelazi za 20-ak minuta laganog hoda, kada se stiže na izvor Bostanj, gdje počinje staza za Sv. Kozmu i Damjana, crkvu i vidikovac, udaljeni još nešto preko 20 minuta hoda.

Ove aktivnosti nastavak su prošlogodišnjih radova, tada iniciranih od NVO „Step – Koraci“, kada je popravljana kamena oplata, uklonjeno zelenilo i stavljeni putokazi do Sušćepana.

Markiranjem, koje izvodi Planinarski klub „Subra“, staza ulazi u uvezanu i standardizovanu mrežu, u skladu sa Zakonom o planinskim stazama.

“Na taj način dobijamo identični sistem obilježenih staza, što je velika olakšica za sjutrašnje korisnike, naročito turiste”, kažu iz Agencije.


24Markiranje koje je inicirala MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, a Agencija podržala, narednih će nedjelja biti nastavljeno od Ratiševine do Sv. ilije, sa izlazom na Mokrinama na magistralni put Herceg Novi – Trebinje.

“Veoma nam je drago da su same mjesne zajednice u našem zaleđu prepoznale značaj ovih aktivnosti, jer je zajednički rad najbolji put do uspješne revitalizacije starih i do juče skoro zaboravljenih pješačkih staza”, poručili su iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.


Pored toga, proteklih dana nastavljene su aktivnosti na uređenju staze do Kotobiljskog izvora, radi održavanja i daljih poboljšanja.

“Izrađena je šetnica od trupaca ispod platoa izvora, na potezu koji je nakon probijanja novog puta za Trebinje stalno bio blatnjav, budući da se tu formirao jedan novi izvor. Iskopano je nekoliko kanala za odvodnju. Osušena stabla čempresa i bagrema su poslužila za trupce, a tanje grane za kolce koji fiksiraju cijelu konstrukciju.Pošto je drvo odozdo stalno mokro i uronjeno u blato, sporije truli, tako da očekujemo da „izdura“ desetak godina. Ono što je važno, na urađenom dijelu više nema blata i vode, pa je kretanje znatno olakšano, a ni poboljšani estetski doživljaj svakako nije za zanemariti”, kazali su iz Agencije.

CdM