05
Sun, May

Aktuelno

 

Gledano pravolinijski, Kamenska ravan je moru, odnosno Herceg Novom najbliži dio planine, ako razmatramo nadmorsku visinu počevši od 1000 m.

 

Gledano pravolinijski, Kamenska ravan je moru, odnosno Herceg Novom najbliži dio planine, ako razmatramo nadmorsku visinu počevši od 1000 m.

KAMENSKA RAVAN PERSPEKTIVEKAMENSKA RAVAN PERSPEKTIVE1Iz tog razloga, u godinama opšte oskudice nakon II Sv. rata, podignut je pl. dom „Za Vratlom“ (1160 m) na najbližem mogućem lokalitetu, odmah iza prevoja, na mjestu ulaska u dubinu masiva Orjena.

Sve do raspada SFRJ akcenat je bio na skijanju, a lokalni tereni su ga nudili u dovoljnoj mjeri za entuzijastičko skijanje. Ipak, čim su u okruženju proradili prvi pravi zimski centri sa žičarama i ski liftovima, skijanje u Kamenskoj ravni je napušteno.

KAMENSKA RAVAN PERSPEKTIVE3KAMENSKA RAVAN PERSPEKTIVE4Danas je glavna aktivnost u kraju vezana za planinarenje u toploj polovini godine, a sa pl. domom kao centrom. U okruženju doma prostire se Kamenska ravan, sa nekadašnjim površinama za ispašu, njivama i katunima.

Danas su u sasvim skromnoj funkciji, dio je u razvalinama, a dio se koristi više za vikendice, nego za nekadašnju poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju.

Perspektive održivog razvoja

KAMENSKA RAVAN PERSPEKTIVE5KAMENSKA RAVAN PERSPEKTIVE6Ovaj kraj, osim kroz dalji razvoj planinarskog turizma, svoju šansu može tražiti u razvoju raznih vidova eko-turizma. Stoga smatramo bitnim usmjeravati i podsticati privatne vlasnike zemljišnjih posjeda da ulažu u obnovu i dogradnju katuna, sa zadržavanjem osnovnih karakteristika i stila gradnje i ambijenta, a sa dogradnjom dijelova pogodnih za turističko rentiranje.

Takvo širenje gradnje ne bismo mogli smatrati narušavanjem prirode, budući da je brojnost katuna u prošlosti bila daleko veća od trenutnog stanja. Pri tome, apsolutno treba ne samo zadržati proizvodnju hrane, već je i povećati.

KAMENSKA RAVAN PERSPEKTIVE7KAMENSKA RAVAN PERSPEKTIVE63Kombinacija domaće hrane i očuvanog ambijenta, sa širim planinskim okruženjem, dovela bi klijentelu koja voli kretanje kroz planinu kao i klasični planinari, ali je spremna da plati i ekskluzivnije smještaje nego što to nose planinarski domovi. Pojam eksluzivnosti je u ovom slučaju rastegljiv i pod njim uopšte ne mislimo na luksuz, već autentičnost, jer je ona sve traženije na globalnom turističkom tržištu.

Uz zdravu hranu, autentični ambijent i brojne staze za planinarenje i hodanje, postoje prirodni uslovi za razvoj sporta i rekreacije u vidu free climbing-a, alpinizma, speleologije i mountainrunning-a.

Fcebook: KAMENSKA RAVAN, perspektive

Nemate pravo da postavite komentar