17
Fri, May

Aktuelno

Ribolovni zabran u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, na sve vrste riba, izuzev jegulje, počinje sjutra i trajaće do 15. maja, saopšteno je iz ovog Nacionalnog parka.

Ribolovni zabran u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, na sve vrste riba, izuzev jegulje, počinje sjutra i trajaće do 15. maja, saopšteno je iz ovog Nacionalnog parka.

na vodi skadarsko jezeroZabran je, kako dodaju, definisan „Naredbom o ribolovnim zabranama, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda“ koju donosi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

„Period zabrana je definisan zbog ciprinidnih (toplovodnih) vrsta riba koje se u ovom periodu zbog reprodukcije povlače u pogodnije i pliće djelove Skadarskog jezera. Kako bi se očuvao riblji fond i obezbjedila budućnost ribarstva na Skadarskom jezeru potrebno je zaštititi ribe od lova u ovom periodu i omogućiti joj da nesmetano obavi reprodukciju“, dodaje se u saopštenju.

11SkadarsIz ovog NP dodaju da izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima ima dalekosežne posljedice po biodiverzitet NP Skadarskog jezero, te se, kako navode, nekim od sredstava koje koriste nesavjesni ribolovci uništava sav živi svijet u području u kojem se vrši nelegalni ribolov.

„ Imajući u vidu da prostor NP Skadarsko jezero zauzima 40.000 hektara, te da je kontrolisanje i spriječavanje nelegalnog izlova ribe samo jedan od zadataka nadzornika zaposlenih u Službi zaštite, kao i da je zaštita ovog područja od svih nelegalnih aktivnosti veliki izazov, veoma je važno učešće svih zainteresovanih subjekata (lokalnog stanovništva, ribolovnih udruženja, turističkih agencija koje svoje poslovanje vezuju za prostor ovog parka, ljubitelja prirode i dr.) u očuvanju, zaštiti i unaprijeđenju ovog zaštićenog područja“, poručuju oni.

Nacionalni parkovi Crne Gore upozoravaju sve građane da je izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima krivično djelo i da će se sva lica uhvaćena u vršenu lova na nedozvoljen način biti procesuirana nadležnim organima.

Svaki vid uzurpacije ovog zaštićenog prostora prijavite na broj telefona Službe zaštite 067/344-021.

(CdM)

 

 

Nemate pravo da postavite komentar