17
Fri, May

Aktuelno

Samostalna četa izviđača "Uzdomir" iz Nikšića počela je sa akcijom uređenja dijela trase bivše željezničke pruge na dionici Nikšić–Trubjela, u mjestu Stuba, kao i biciklističke staze u dužini  oko 17 kilometara.

Samostalna četa izviđača "Uzdomir" iz Nikšića počela je sa akcijom uređenja dijela trase bivše željezničke pruge na dionici Nikšić–Trubjela, u mjestu Stuba, kao i biciklističke staze u dužini  oko 17 kilometara.

 

CISCENJE"Akcija će trajati nekoliko mjeseci. Danas čistimo i uređujemo ovaj teren a nakon toga slijedi po fazama mapiranje, postavljanje piktograma, obilježavanje trase, postavljanje info tabli", kazao je Marko Burić, starješina čete.Akciji su se priključili članovi biciklističkog kluba "Perun", lovci lovačke sekcije "Uzdomir" i mladi DPS-a, a Burić se nada da će ih iz vikenda u vikend biti sve više.

"U prirodi izviđačkog pokreta je da pokreće ovakve akcije jer moramo da brinemo o životnoj sredini. Odlučili smo se za ovaj predio jer je turistički jako interesantan, ali je nažalost zapušten. Članovi biciklističkog kluba "Perun", koji su se priključili akciji i koji koriste ovu trasu najbolje znaju koliko je ona vrijedna i koliko može da poboljša turističku ponudu Nikšića kada se sredi", kazao je Burić.

CISCENJEPruga koja je otvorena 1938. godine prestala je sa radom 1976. i od tada su zgrade željezničke infrastrukture izložene propadanju.

"Ove zgrade ne cijenimo dovoljno, a one su u svijetu ljudima interesantne, imamo prelijep pogled na jezero Krupac, i dobra trasa za bicikliste koja je zarasla. Sve to treba srediti i pretvoriti u lijepo izletište. Ovo liči na radne akcije iz doba komunizma. To vrijeme je iza nas, ali zašto ne bi uzeli ono što je dobro i primjenili ga sada”, sa osmijehom je kazao Burić.

Nada se da će se u akciju  uključiti i lokalna uprava i neke organizacije na državnom nivou i da će nakon završenog posla svi biti zadovoljni urađenim.Izviđačka četa "Uzdomir" osnovana je prije prije dvije godine, broji dvadesetak članova, uglavnom osnovaca.

"Učestvovali smo u nekoliko akcija pošumljavanja. Tek smo počeli i sigurni smo da ćemo organizovati još ovakvih akcija", obećao je Burić.

(Vijesti, Foto: Svetlana Mandić)

Nemate pravo da postavite komentar