25
Thu, Apr

Aktuelno

Kako navode stručnjaci naša egzistencija na planeti Zemlji je veoma krhka. Opstajemo milijardu godina u veoma delikatnoj ravnoteži.

Kako navode stručnjaci naša egzistencija na planeti Zemlji je veoma krhka. Opstajemo milijardu godina u veoma delikatnoj ravnoteži.

roberto vicino planeta zemlja propast apokalipsa politicari spas spasavan 1478991013 1034159Međutim, naša dragocjena Zemlja jednog dana najvjerovatnije više neće biti toliko gostoljubiva prema načinu života na koji smo navikli.

"Bussines Insider" navodi osam apokaliptičnih scenarija potpunog nestanka planete Zemlje:

1. Hlađenje jezgara Zemlje

Zemlja je okružena zaštitinim magnetnim štitom koji se naziva magnetosfera. Elektromagnetne sile, znatno snažnije od sile gravitacije ili sile sudarnaja, u magnetosferi su zarobile mješavinu jona i elektrona. Magnetosfera odbija elektronske čestice koje dolaze iz Sunca, koje prilikom odbijanja mijenjaju oblik i veličinu.

One u Zemljinoj klimi mogu da izazovu opasne geomagnetske oluje. Ako se tečna Zemljina jezgra ohlade, onda će naša planeta ostati bez magnetosfere i bez zaštite od solarnih vjetrova koji će našu planetu poslati u svemir. Ovakvu sudbinu je Mars doživio prije milijardu godina, a on je nekada bio bogat vodom.

2. Zemlja će se širiti i na kraju umreti

Zemljin položaj u odnosu na Sunce se smatra jednim od najvažnijih aspekata našeg postojanja. Sunce je zvijezda, a zvijezde umiru. Naše Sunce je do sada prevalilo polovinu svog života, tokom koga neprestano pretvara vodonik u helijum, ali to neće trajati vječno.

Kroz milijardu godina će Sunce ostati bez vodonika i dogodiće se žestoka reakcija koja će približiti zemlju Suncu, kad će izgorjeti sva živa bića na našoj planeti, a zatim i ispariti.

3. Mogućnost završetka u smrtonosnoj orbiti

Planete lutalice mogu da "ulete" u Sunčev sistem i tako odbace Zemlju u ne tako gostoljubivu orbitu. Zemlja bi tada postala ledena kugla.

5829cec0 9ec0 4df5 90e8 395d0a0a0a69 maxresdefault preview4. Planeta "lutalica" će se sudariti sa Zemljom

Umjesto da prođe pored nas, "planeta lutalica" bi mogla da pogodi našu planetu, što i nije neki presedan, jer je prije 4,5 milijardi godina upravo takva planeta zabila u jednu veću, od koje je nastao Mjesec i Zemlja, navodi "Business Insider".

5. Zemlju će pogoditi asteroid

Stijene iz svemira su trajno dokrajčile dinosauruse. Međutim, samo veliki broj asteroida može do kraja da uništi cijelu planetu Zemlju. U prošlosti je već bilo ovakvih udara. Oni mogu da podignu temperaturu na 480 stepeni celzijusa, koji ne može da preživi nijedno današnje živo biće, piše "Business Insider".

6. Približićemo se lutajućoj crnoj rupi

Ovo je scenario koji je najčešći kod holivudskih scenarista. Istina je da ne postoji mnogo informacija o crnoj rupi, ali nije nemoguće da ona prođe kroz naš sistem, što bi bilo pogubno po živoz na Zemlji.

apokalipsa przepowiednie konca swiata 01Pojedinci smatraju da bi se atomi u dodiru sa crnom rupom mogli razdvojiti, dok fizičari smatraju da bi ona Zemlju mogla da odvuče u drugi svemir. Ukoliko Zemlja izbjegne sudar sa crnom rupom ipak bi prolazak pored nje mogao da izazove potrese, ili da nas odbaci na Sunce ili van Sunčevog sistema.

7. Gama zračenja će uništiti Zemljinu atmosferu

Gama zračenja su veoma moćni fenomen i samo jedna eksplozija emituje više energije nego sunce tokom svog životnog vijeka.

Ovakava energija može da uništi ozonski omotač, da "okupa" Zemlju ultraljubičastim svijetlom i podstakne rapidno globalno hlađenje. Pretpostavlja se da su gama zračenja prije 440 miliona godina izazvala prvo masovno izumiranje u svemiru.

8. Svemir će da se raspadne u komadiće

Ovaj scenario neće biti poguban samo za našu planetu, već za cijeli svemir. Naime, misteriozne sile, koje naučnici nazivaju "mračnom energijom" pokušavaju da svemir "raskomadaju".

Ova mračna enrgija do sada nije pokazala rezultate, ali ako ovim intenzitetom nastavi da prijeti čitavom svemiru, za otprilike 22 miliona godina sve će nestati u radijaciji.

 

Nemate pravo da postavite komentar