Predlozi tura

Prašumom, ili doslovno starom šumom, nazivamo šume na koje čovjek nije imao uticcaja.

Prašumom, ili doslovno starom šumom, nazivamo šume na koje čovjek nije imao uticcaja.

13987639320417 perucica 3 To su šume koje su se od svog nastanka razvijale potpuno prirodnim putem. Iako smo kroz istoriju uništili mnoge, danas su ovi prirodni dragulji stavljeni pod strogu zaštitu, a jedan od posljednjih primjera se nalazi u Bosni i Hercegovini u Nacionalnom Parku Sutjeska – Perućica: Jedna od posljednjih očuvanih prašuma u Evropi.

Nacionalni Park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini, a osnovan je 1962. godine. Pored Perućice, u njemu se nalazi i Maglić, najviši planinski vrh u državi, visok 2.386 metara.

Perucica 01Prašuma Perućica je strogo čuvana površina Nacionalnog Parka Sutjeska koja zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih. Prepuna je prekrasnih netaknutih prorodnih prizora, a jedan od njih je i Skakavac, vodopad koji se nalazi u srcu prašume visok preko 70 metara.

Perucica 1prasuma perucicaLjudska ruka nikada nije imala utjecaj na ciklus ‘rađanje-život-umiranje’ biljaka i životinja u ovoj prašumi. U njoj se nalazi veliki broj stabala starih oko 300 godina, a smatra se da je sama prašuma stara oko 20.000 godina. Ovdje se mogu pronaći stabla visoka preko 50 metara, a trenutno najviše izmjereno visoko je 57,4 metra. Dosadašnji rekorder, stablo visoko 62 metra nedavno je palo.

Vodopad Skakavac u prasumi PerucicaS obzirom da je u ovoj prašumi do sad registrovano preko 170 vrsta drveća i grmlja, te preko 1000 vrsta zeljastog bilja, od kojih su brojni endemi, Perućica se smatra lokacijom od posebnog naučnog interesa.

PERUCICA PRASUMAPrema tvrdnjama naučnika sa Univerziteta Yale, Peručica nudi jedinstvenu studiju o ulozi prašuma u globalnom ciklusu ugljika, s obzirom da je ona jedna od posljednjih prašuma u urbanoj Evropi, što je čini savršenom prirodnom laboratorijom.

Zbog svoje ljepote i bogatstva, 1952. godine prašuma je proglašena strogo zaštićenim dijelom prirode koji se isključivo koristi za naučne i obrazovne svrhe, dok je 1954. godine stavljena pod zaštitu države kao prirodni rezervat.

Perućica predstavlja istinsko prirodno bogatstvo, jedno od posljednjih očuvanih u Evropi. S obzirom da je šuma vrlo gusta, u nekim dijelovima čak i neprohodna, te zaštićena, posjeta je dozvoljena samo uz najavu i pratnju vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska.