14
Fri, Jun

Planinarenje

Jedna od najtežih situacija u preživljavanju u prirodi je hladnoća!

Jedna od najtežih situacija u preživljavanju u prirodi je hladnoća!

Svakoga puta kada se upustite u avanturu po zimskom mrazu izlažete se opasnostima koje donosi hladnoća. Ali, uz malo znanja i informacija o okolini, pravi plan i odgovarajuću opremu, možete se izboriti sa mrazem. Ukoliko vam nedostaje jedan od ovih osnovnih elemenata za preživljavanje po hladnoći, onda situacija postaje mnogo teža!

cold3

Hladnoća i mraz su podmukli neprijatelji jer umanjuju vašu sposobnost mišljenja, a takođe i slabe volju tako da ćete uraditi sve samo da se ugrijete.

Nadmorska visina takođe igra veliku ulogu u određivanju hladnih regija. U okviru hladnih zimskih područja možete se suočiti sa dvije vrste hladnog vremena: mokrim ili suvim. Znajući u kom je okruženju "teritorija rada" to će i odrediti plan i izvršenje "zimske operacije".

cold6

U hladne regije se ubrajaju arktička i subarktička područja područja kao i područja koja ih okružuju. Oko 48 odsto ukupne kopnene površine na sjevernoj hemisferi klasifikovan je kao hladni region zbog uticaja i obima vazdušne temperature. Morske struje, kao što je poznato, takođe utiču na vremenske prilike. Morske struje mogu učiniti da se temperatura u područjima koja se nalaze u okviru temperaturne normale znatno spusti tokom zime!

cold5

Vlažni hladni vremenski uslovi postoje kada je prosječna temperature za 24 časa -10 stepeni C ili više. Karakteristike ovih vremenskih uslova su noćni mraz i odmrzavanje snijega i leda tokom dana. Iako su temperature u ovim vremenskim uslovima više, šljaka i blato čine teren nepristupačnim i traljavim. Morate se skoncentrisati na zaštiti nogu od vlažne zemlje, ledene kiše ili mokrog snijega.

Suvi hladni vremenski uslovi postoje kada temperatura vazduha za 24 sata ostaje ispod -10 stepeni Celzijusove skale. Iako su temperature u ovim uslovima mnogo niže od normalnih vrijednosti ne morate se brinuti oko zamrzavanja i odmrzavanja tla. U ovim uslovima potrebno je slojevito se obući kako bi se zaštitili od temperature i do -60 stepeni c! Izuzetno opasni uslovi postaju kada se sa hladnoćom kombinuje vjetar!

cold4

I ako Crna Gora pripada Mediteranskom području, u našoj zemlji, ali i regionu, visoko u planinama možemo se susresti sa veoma hladnim vremenom. Tako se temperatura na našim planinama, naročito u zimskom periodu, spušta i preko 20 stepeni ispod nule, a naleti vjetra čine to iskustvo još neprijatnijim!

Vjetar izuzetno pogoršava uslove u hladnim regionima. Na primjer sa vjetrom od 30 km po času i temperaturom vazduha od minus 10 stepeni celzijusa, ekvivalentna subjektivna temperatura iznosi minus 23 stepena!

Windchill tabele

Zapamtite, čak i kada nema vjetra, stvorićete ga vi sami, skijanjem, trčanjem, uopšte kretanjem na ovim vremenskim uslovima!

U svakom slučaju potrebno je dobro se pripremiti za kretanje u hladnim vremenskim uslovima. Oslanjajući se na staru dobru poslovicu (na svojoj koži provjerenoj više puta) - čizma glavu čuva, a kapa je krasi - pažljivo izaberite obuću. Neke dobre gojzerice sa kramponima (obavezno dereze ako se planira šetnja preko leda). Gojzerice uvijek namažite nekom impregnacionom kremom, košta nekoliko eura a znatno povećava otpornost pri dugom izlaganju na snijegu. Termo čarape za "hajking", poželjno više pari. Kamašne za kretanje po većem snijegu. Sve ovo u jednom, možda i najbitnijem cilju - suve i tople noge!

Graderoba mora biti slojevita, aktivni veš je najbolje rješenje. Takodje vodite računa da vam spoljni dio garderobe (jakna i pantalone) budu što otporniji na vjetar i vlagu! Kapa, rukavice, podkapa... sve su ovo neizostavni dijelovi opreme i dobro će doći.

Još je potrebno obratiti pažnju i na sunce! Pošto se na planinama vrijeme brzo mijenja, oluju lako može zamijeniti i vedro nebo sa suncem pa će vam naočare i krema za lice dobro doći da ne izgorite! Njih je poželjno staviti i bez sunca, krema čuva vaše lice i od mraza, a naočare će svakako spriječiti vjetar da vam nanosi snijeg u lice.

Nemate pravo da postavite komentar