18
Thu, Jul

Kuhinja

Jako je bitno kako jedemo pri trošenju energije u sportovima u prirodi. Hranu treba rasporediti na doručak, ručak, užine i večeru s tim da na turu nikada ne idemo sa punim stomakom, tj. za doručak jedite malo, a za ručak i večeru obimno i dosta.

Jako je bitno kako jedemo pri trošenju energije u sportovima u prirodi. Hranu treba rasporediti na doručak, ručak, užine i večeru s tim da na turu nikada ne idemo sa punim stomakom, tj. za doručak jedite malo, a za ručak i večeru obimno i dosta.

koju hranu jesti prilikom planinarenjaNikada se nemojte baciti na hranu odmah po završetku pješačenja. Uvijek se prvo trebaBonzita energetski izvori pri planinarenju odmoriti 10-ak minuta pa tek onda prionite na posao spremanja hrane.

Najbolje bi bilo ponijeti ražani hljeb ili neku od pogača koje se pripremaju bez kvasca ili kupovati hljeb za koji smo sigurni da može ostati  duže svjež.

Mlijeko se ne preporučuje jer je veoma kvarljivo, a i loši su uslovi transporta. Umjesto njega  se koristi mlijeko u prahu, nekoliko stotina grama, koje se priprema veoma brzo sa  toplom  vodom. Da bi se izbjeglo stvaranje grudvica, prah se prvo rastopi sa malom količinom  hladne vode pa se onda dodaje topla voda (nešto slično pripremanju pudinga).

Margarin nositi, bogat je vitaminima i mineralima, ali izbjegavati Soft jer je obogaćen mlijekom, te podložan kvarenju.

hrana za planinarenje

Meso  je bitno i treba ga nositi uvijek sa sobom, ima veliku energetsku vrijednost i povoljne su za nadoknadu gubitka energije pri dodatnom naporu. U konzervisanom obliku i sušeni  nisu lako kvarljivi. Polutrajni proizvodi (parizeri, salame) nisu postojani te ih treba izbjegavati, a takodje i meso sa roštilja koje u pravilu treba peći i odmah upotrijebiti, naročito u periodu visokih temperatura. Nikada u ishrani ne treba izaostaviti meso i mesne prerađevine jer  je ono materijal od koga se obnavljaju ćelije našeg organizama i grade nove.

sta jesti u planini

Griz, pirinač, tjestenine, musli i slično su takođe energetski bogate namirnice.

Ne zaboravljajte šećer jer vas vrlo lako može vratiti u život. Samo pažljivo sa količinom jer obavezno povlači sa sobom i žeđ.

Povrće i voće je takodje jako korisno zbog svog vitaminskog i mineralnog sastava. Iako se voće može naći na planini treba ponijeti sa sobom uvijek malo limuna, jabuka ili npr. banana koje vas mogu brzo i lako okrijepiti na kraćim pauzama.

Za kraj jedan stari je planinarski trik - pomješajte malo koncentrata supe sa povećom količinom vode pogotovo pri velikoj iscrpljenosti (veliki umor, drhtavica mišića, otežano disanje). Oporavak je zaista začudjujuće brz.

Nemate pravo da postavite komentar