18
Thu, Jul

Kuhinja

21. marta počinje proljeće, dajemo vam jedan zanimljivi tekst o dobijanju vode iz stabala!

21. marta počinje proljeće, dajemo vam jedan zanimljivi tekst o dobijanju vode iz stabala!

Brezin sokDa li ste znali da iako je većina Evropljana znala kako da koristi drveće, Američki indijanci su ti koji su zapravo otkrili kako se dobija brezin sirup davne 1660 godine.

Takav sok je smatran pićem koje ojačava organizam! Ispravno, jer brezin sok sadrži: fruktozu, glukozu, voćne kiseline, amino kiseline, vitamin C, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, mangan, cink, natrijum i gvoždja. Sve supstance u soku su svarljive u ljudskom organizmu (za razliku od većine djelova drveta - sadrži celulozu).

Brezova suma

 

Tu su i brojna svedočenja planinskih ljudi koji su se hranili unutrašnjim dijelom kore javora tokom nestašice hrane u ratnim godinama. Оni opisuju brezin i javorov sirup као vodu slatkog i šećerastog ukusa poput meda.

Brezin sirup је poznat po svojim: diuretičkim, detoksikantnim, analgetičkim, аnтinflаmаtornim, kao sredsvo za čišćenje i pročišćavanje organizma. Aktivacija diureze pomaže tokom eliminacije organskog otpada iz organizma poput mokraćne kiseline i holesterola. Brezin sok је takođe poznat da može da pomogne u jačanju kostiju, da smanji gubitak kose, kod artritisa, kamena u bubregu i za mršavljenje.

List brezeBrezin sok se sakuplja na prelazu izmedju zime i početkom proljeća, tako da je sada savršen trenutak za izdvajanje soka (od sredine marta do kraja aprila i početkom maja ). Kad je svjež, to je providna i neobojena tečnost, veoma slična vodi, slatkasta sa malo gušćom teksturom. Nakon dva do tri dana, sok počinje fermentaciju i ukus postaje kisjeliji (ali brezin sok se može koristiti i prirodno fermentisan).

Krajem marta do polovine maja bio je užitak našim precima. Nakon duge, hladne zime sa rezervama hrane na izmaku, prvi znaci proleća bili bi više nego dobrodošli ,a posebno, hranljivi i slatki brezin sok.
Brezin sok ne ostaje dugo svjež. Ako uzimate sok, obavezno ga iskoristite u roku od par dana (najduže tri). Ne pravite grešku i kada uzimate sok iz breze , obavezno zatvorite rupu sa parčetom okruglog drveta kako brezu ne bi napali paraziti i kako bi i sledeće godine mogli da je koristimo za dobijanje soka.

Brezovak     Napomena:

Da bi zaštitili zdravlje drvetu, imajte na umu da ne bušite stabla u bilo kom drvetu manjem od 20-25 cm u prečniku.
Stabla iz kojih se može dobijati voda, odnosno sok su: breza, poljski brest,planinski brijest, gorski ili mlečni javor.

Brezov sokOvo je ipak ograničeno godišnjim dobom jer sok iz breze se može dobiti u kratkom periodu od početka aprila do polovine maja, a od brijesta i javora od polovine marta do kraja aprila. Znači samo u proljeće, pa imajte to na umu. Voda ili sok se iz stabla izvlače jednostavno: na visini do 1m od zemlje izbušimo rupu širine 1,5cm (šilom, šrafcigerom, nožem…) i dubine 3-4cm. Rupa treba da je blago nagnuta radi lakšeg oticanja vode.
Bushcraft Montenegro LogoAko je stablo većeg obima od 30cm, možete izbušiti i tri rupe. Za 24 časa se ovako može skupiti i do 1l soka (iz brijesta ili javora) a iz breze na početku sezone do 7l, a na kraju oko 3l soka dnevno. Sasvim dovoljno.


BY BUSHCRAFT MONTENEGRO

Nemate pravo da postavite komentar