14
Fri, Jun

Predlozi tura

Prašumom, ili doslovno starom šumom, nazivamo šume na koje čovjek nije imao uticcaja.

Prašumom, ili doslovno starom šumom, nazivamo šume na koje čovjek nije imao uticcaja.

13987639320417 perucica 3 To su šume koje su se od svog nastanka razvijale potpuno prirodnim putem. Iako smo kroz istoriju uništili mnoge, danas su ovi prirodni dragulji stavljeni pod strogu zaštitu, a jedan od posljednjih primjera se nalazi u Bosni i Hercegovini u Nacionalnom Parku Sutjeska – Perućica: Jedna od posljednjih očuvanih prašuma u Evropi.

Nacionalni Park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini, a osnovan je 1962. godine. Pored Perućice, u njemu se nalazi i Maglić, najviši planinski vrh u državi, visok 2.386 metara.

Perucica 01Prašuma Perućica je strogo čuvana površina Nacionalnog Parka Sutjeska koja zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih. Prepuna je prekrasnih netaknutih prorodnih prizora, a jedan od njih je i Skakavac, vodopad koji se nalazi u srcu prašume visok preko 70 metara.

Perucica 1prasuma perucicaLjudska ruka nikada nije imala utjecaj na ciklus ‘rađanje-život-umiranje’ biljaka i životinja u ovoj prašumi. U njoj se nalazi veliki broj stabala starih oko 300 godina, a smatra se da je sama prašuma stara oko 20.000 godina. Ovdje se mogu pronaći stabla visoka preko 50 metara, a trenutno najviše izmjereno visoko je 57,4 metra. Dosadašnji rekorder, stablo visoko 62 metra nedavno je palo.

Vodopad Skakavac u prasumi PerucicaS obzirom da je u ovoj prašumi do sad registrovano preko 170 vrsta drveća i grmlja, te preko 1000 vrsta zeljastog bilja, od kojih su brojni endemi, Perućica se smatra lokacijom od posebnog naučnog interesa.

PERUCICA PRASUMAPrema tvrdnjama naučnika sa Univerziteta Yale, Peručica nudi jedinstvenu studiju o ulozi prašuma u globalnom ciklusu ugljika, s obzirom da je ona jedna od posljednjih prašuma u urbanoj Evropi, što je čini savršenom prirodnom laboratorijom.

Zbog svoje ljepote i bogatstva, 1952. godine prašuma je proglašena strogo zaštićenim dijelom prirode koji se isključivo koristi za naučne i obrazovne svrhe, dok je 1954. godine stavljena pod zaštitu države kao prirodni rezervat.

Perućica predstavlja istinsko prirodno bogatstvo, jedno od posljednjih očuvanih u Evropi. S obzirom da je šuma vrlo gusta, u nekim dijelovima čak i neprohodna, te zaštićena, posjeta je dozvoljena samo uz najavu i pratnju vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska.

 

Nemate pravo da postavite komentar